94-ият по влияние евродепутат в Брюксел стана редник Андрей Новаков в Шумен

35-годишният мъж е единственият българин в класацията на 100-те най в Европарламента в компанията на Манфред Вебер и Роберта Мацола

Мотивът му да влезе в казармата – да възпита егото си и да добие умения за работа в екип

Заряза заплатата от 14 470 лв., в армията ще получава 1200 лв.

Андрей Новаков – 94-и в класацията на 100-те най-влиятелни депутати в Европарламента (от общо 705) на платформата EUmatrix заряза Брюксел и стана прост редник в шуменската казарма.

За това той жертва дълго отглежданата си и грижливо поддържана брада и егото си.

В Брюксел той живее в апартамент под наем около 50 кв.м. В Шумен спалните помещения са в панелна сграда за цялата батарея от 40 души. Редниците живеят по двама в стая с баня и тоалетна. Имат по едно легло и едно шкафче. Всичко е доста амортизирано. 40-те души ползват една пералня.

В Брюксел Новаков обича да яде телешко – там са доста добри в приготвянето му. В казармата има боб, леща, кюфтета по чирпански, кашкавал пане, пилешка супа. Разполага с 12 лв. за храна на ден, с които си купува ястия от гарнизонния стол.

Дневният режим е строг

Сутрин става в 5:30, първият строй е в 5:55, следва физическа подготовка – 35 мин., после занятия, сглобяване и разглобяване на автомат Калашников (целта е 11 сек.), строева подготовка вечерта по тъмно. Отбой в 22.20, после точно 470 мин. сън. Яко маршируване, бегом марш, легни, стани. Командирите са по-млади от Андрей – на по 22-23 години, а той е на 35, но изпълнява без мрънкане, защото така трябва.

“Исках да потисна егото си и да придобия опит от работа в екип”. Така Новаков обяснява мотивите си да влезе доброволно в казармата. Работа в екип е и основното съдържание в обучението в школите за лидери по света, но евродепутатът е избрал по-бруталния вариант, където няма мърдане. Вече е командвал сам взвода в продължение на 4 дни под ръководството на професионалните военни, така че първият опит е натрупан.

“Обмислям го от 2019, ковид ме спря, после изборите. Правя го за себе си, искам да изкореня егото си – тук това става още на първия ден, в момента, в който стъпиш в поделението – обръснаха ми брадата. Ако един сбърка, наказват целия взвод. Излязох от зоната си на комфорт. Но искам да придобия и знания, искам да видя нещата отвътре. Когато гласувам бюджет например да мога да задавам правилните въпроси.  Всеки ден четем сводки от войната, препоръчвам го на всеки мъж, пък и на жените. Разбира се, исках да видя от близо как се пази държавата ни”, обяснява Новаков.

Ще излезе младши специалист артилегия и ПВО

Този месец той ще се разпише не за 7400 евро (14473 лв ). в европарламента, а за 1200 лв. в българската армия и тях ще ги дари за табели за ограничения на скоростта с радар. Андрей Новаков е взел един месец неплатен отпуск от европарламента – писал е писмо на председателя на ЕП Роберта Мецола, че ще служи в армията и се е отказал от заплатата си за този период. Условие да бъдеш приет в програмата за доброволна военна служба е да си в неплатен отпуск.

Обучението продължава един месец. Евродепутатът е постъпил на 7 септември. Получил военно звание “Редник първи клас”. Поделението в Шумен е част от Сухопътни войски- Артилерия и Противовъздушна отбрана. Началната подготовка ще трае до 6 октомври, когато е военната клетва. Пълен казармен режим, абсолютно забранено е излизането извън територията на поделението. Спи се задължително в спалните помещения на батареята.

Този тип доброволна военна подготовка бе въведена през 2018 година от второто правителство на Бойко Борисов. Накрая Новаков ще получи квалификация “Младши специалист артилерия и ПВО.

Андрей Новаков обича да се бори за каузи.

Подходът му е доста активен и необикновен. Затова тази година той се нареди на 94-о място сред 100-те най-влиятелни политици в Европейския парламент. Членовете на ЕП са подредени според лидерски умения, законодателни дейности, представяне, както и мрежа. Новаков е единственият българин сред тези сто. Класацията водят, разбира се, германците. Начело на класацията е председателят на ЕНП Манфред Вебер, след него е  шефката на парламента Роберта Мецола.

Източник: 24 Часа

Vinkmag ad

Pz-topnews.bg

Прочети предишна

Бойко Борисов с остра критика: Имаме слаб земеделски министър

Прочети следваща

Фермерският съюз: Остро осъждаме думите на Денков, че земеделските производители са терористи

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *