6-тия Международен етнокултурен фестивал в Пещера продължава

За 6-ти път Пещера е домакин на VI Международен етнокултурен фестивал „Културата на бъдещето и бъдещето на културата”. Фестивалът е част от Културния календар на Общината. В него всяка година се включват фолклорни колективи от цял свят, представящи с много красота, талант и добро настроение, незабравима феерия от цвят и ритми.

В 6-тия Международен етнокултурен фестивал от 26 до 27 юли 2022, тук ще си дадат среща представителни фолклорни състави от България, Бразилия, Румъния и Турция.

Концертните прояви започват във 19: 00 часа, на пл. “България” 

На 26 юли жителите и гостите на града видяха изпълненията на Фолклорен танцов ансамбъл “Дилянка” от България, Групата за народни танци „Кузейин Усаклари” от Р. Турция и изпълнения на местния танцов състав с ръководител Елена Баренска.

Фолклорен танцов ансамбъл “Дилянка”с главен художествен ръководител Мария Кьосева.е от гр. Пловдив. Създаден е през 1992г. В ансамбъла танцуват над 100 момичета и момчета, разделени в три групи – подготвителна школа, средна група и младежка формация.

В репертоара на “Дилянка” са включени танци от всички етнографски области на България. Колоритните костюми и динамика на танците завладяват публиката не само у нас, но и в чужбина.

Фолклорната танцова група „Кузейин Усаклари”, Анкара, Турция функционира от 2003 г. Фурор сред публиката предизвикаха танцовите изпълнения на трупата. Аплодисментите не стихваха. А приятелството беше скрепено с танци от двете страни и общи снимки за спомен.

По традиция концертната пограма завърши с кръшно българско хоро на площада, на което се хванаха и пещерци. А в началото гордо се вееше знамето на България.

 Тази вечер шоуто продължава с представителните групи на Румъния и Бразилия.

Vinkmag ad

Pz-topnews.bg

Прочети предишна

На 27 юли имен ден празнуват…

Прочети следваща

БСП: Утре в 10 ч връщаме мандата на президента Радев като неизпълнен

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *