19 октомври – ден на Св. Иван Рилски и на българския лекар

На 19 октомври Българската православна църквата почита скромния отшелник преподобни Йоан Рилски Чудотворец, когото още приживе наричали земен ангел и небесен жител.

По случай празника в храм “Св. Йоан Рилски” в Пловдив от 9 часа ще бъде отслуженаАрхиерейска света Литургия, която ще възглавиЗнеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит. Снощи в същия храм митрополит Николай отслужи Празнична вечерня с петохлебие.

Свети преподобни Йоан (Иван) Рилски е български духовник, най-известният български светец и отшелник, небесен закрилник и покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България – Рилския, патронът на българските будители.

Рoден е вероятно през 876 г. според агиографите в село Скрино край Кюстендил и умира на 18 август 946 г. Живее по времето на княз Борис I, цар Симеон Велики и цар Самуил. Най-активните му години са при царуването на цар Петър I (927–969). Основният му празник в православния календар е Отчовден на 19 октомври.

На днешния ден се отбелязва и Денят на българския лекар. Той се чества от 1996 г., когато Българският лекарски съюз избира за покровител на медиците Св. Иван Рилски.

Според преданието най-великият български светец е извършил много чудеса, както приживе, така и подир смъртта си. Именно заради това и българските лекари са избрали светеца за свой закрилник.

Vinkmag ad

Pz-topnews.bg

Прочети предишна

Нинова: БСП внася таван на цените на парното, тока и газа

Прочети следваща

ПП оттегля кандидатурата на Никола Минчев за председател на парламента

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *