12 октомври – Ден на българската община

12 октомври се отбелязва като Ден на българската община. Датата е публикувана през 1882 година в Държавен вестник и е свързана със Закона за общините и градското управление. Това е първият законодателен акт, който регламентира дейността на общинските съвети, на кметовете и техните помощници.

Българската община играе важна роля през различните исторически периоди от развитието на държавата. Идеята за установяване и разгръщане на местното самоуправление е заложена в първата демократична Конституция на самостоятелната българска държава – Търновската, приета на 16.04.1879 г., в която в Гл. 1, чл. 3 е записано „Територията административно се дели на окръжия, околии и общини.” През 1991 г. в новата Конституция в чл. 1, ал. 2 е записано, че „Република България е единна държава с местно самоуправление”, а чл. 136 определя общината, като „основна административно-териториална единица, в която се осъществява местното самоуправление”.

12 октомври е избран за празник на работещите в общинската администрация през 1998 г. от делегатите на Общото събрание на Национално сдружение на общините в Р България. С това се поставя началото на една традиция в историята на българските общини, която да бъде своеобразен мост между минало, настояще и бъдеще на местното самоуправление у нас.

Честит празник на всички, които работят в администрацията на българските общини!
Vinkmag ad

Pz-topnews.bg

Прочети предишна

До часове ще стане ясно кога падат блокадите на АМ „Тракия“ и Прохода на републиката

Прочети следваща

Израел: Няма да има ток и вода в Газа, докато не бъдат освободени заложниците

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *