Янев: Исканата оставка на шефа на НСО е свръхконцентрация на власт в ръцете на Петков

“Правителствената коалиция се управлява през мобилните телефони“. Това каза в интервю за БНР служебният премиер в периода май-декември 2021 г. Стефан Янев, бивш министър на отбраната в кабинета на Кирил Петков.

Той подчерта, че в самата коалиция механизмите за взаимодействие не работят.

Според бившият служебен премиер изгонването на посланичката на Русия у нас Елеонора Митрофанова е крайна мярка.

Никой посланик няма право да се меси във вътрешните работи на една държава. Въпросът е на преценка дали с изказвания и с действия посланикът се намесва във вътрешните работи, или това е емоционална оценка на някого. В случая говорим за една емоционалност в поведението и фриволност на съответния вицепремиер (Асен Василев – б.р.), който е казал това. Тази комбинация на емоционалност и фриволност не е никак добре в поведението на държавник”.

Той прогнозира, че след евентуално изгонване на руската посланичка двустранните отношения между България и Русия значително ще се влошат.

“Позицията на премиера Кирил Петков за Република Северна Македония показва непознаване на проблема – непознаване на историческата част и неразбиране на перспективата, която стои оттук нататък. Бързането е под външно въздействие, което не е в националния ни интерес”, коментира бившият служебен премиер.

Исканата оставка на шефа на НСО Янев определи като свръхконцентрация на власт в ръцете на министър-председателя Петков.

“С Мая Манолова няма да сме партньори, а конкуренти”, заяви Янев, като уточни, че усилено се занимава с партийно строителство, но все още не желае да разкрива имена на хора, които ще бъдат част от политическия проект, който подготвя.

 

Vinkmag ad

Pz-topnews.bg

Прочети предишна

Заплашеният с убийство магистрат от Спецпрокуратурата е с охрана от една година

Прочети следваща

ЕК дава зелена светлина на Плана за възстановяване и устойчивост на България

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *