ЦИК: Няма да се доставят нови машини за местните избори

Централната избирателна комисия (ЦИК) винаги е смятала, че изборният процес следва да се смята като въпрос, свързан с националната сигурност.

Това заяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова на изслушване в парламента относно надеждността на машините за гласуване, извършване на тестове и проверка и обезпечаване на честни избори на 29 октомври, пише БГНЕС.

Нейкова подчерта, че в изборите за местната власт ЦИК е обявила две обществени поръчки, съгласно изискванията на Закона за обществените поръчки, свързани с осигуряването на машинното гласуване и с надграждане на софтуера. За гарантиране на надеждността на изборния процес, тя посочи, че ЦИК е предвидила по-високи мерки и изисквания чрез въвеждане на допълнителни мерки за сигурност.

Председателят на ЦИК добави, че са извършени и редица проверки и тестове, като основната е удостоверяване на съответствието на типа устройство за гласуване.

Нейкова отбеляза, че за изборите на 29 октомври няма да се доставят нови машини да гласуване, а гласуването ще се извършва с вече закупените. „Всички машини се съхраняват в частен склад, тъй като към настоящия момент не е осигурен държавен от страна на Министерския съвет, както изисква Изборният кодекс“, съобщи тя.

Председателят на ЦИК уточни и че в изборния ден не се извършва замяна на машина за гласуване, ако е възникнал някакъв проблем, гласуването на машина се преустановява и избирателите гласуват с хартия.

Vinkmag ad

Pz-topnews.bg

Прочети предишна

Проф. Ива Христова: Имате ли този нов симптом, ковид е

Прочети следваща

Парламентът одобри процедурните правила, по които ще се приемат измененията в Конституцията

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *