Финансирането на общините за пътища – спрямо броя на населението

Финансирането на ремонтите на общинските пътища вероятно ще зависи от броя на населението в дадения регион. Това обясни пред Kmeta.bg Донка Михайлова, заместник-председател на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) и градоначалник на Троян. Такова е предложението, което са отправили членовете на Сдружението по време на днешната им среща със служебния министър на регионалното развитие арх. Иван Шишков. “Темата бе свързана с инвестиционните проекти на общините, които МРРБ прие да финансира, след наше предложение”, уточни тя.

Ведомството на арх. Шишков е приело становището на общините да бъдат финансирани възможно най-широк кръг общини, но при ясни критерии, без субективизъм. Те ще бъдат представени на среща следващата седмица във вторник. Идеята е парите, които са предвидени във финансовото министерство за общински пътища, да бъдат разпределени във всяка община спрямо броя на населението й. “Справедливо е по-големите общини да получат и повече пари”, убедена е Михайлова.

Предложението:

 – общини до 2000 души – 2 млн.

– общини с население от 2000 до 5000 – 3,5 млн.

– общини с до 10 000 души – 5 млн.

– общини с от 10 000 до 20 000 – 7 млн.

– общини с население от 50 000 до 100 000 души – 10 млн.

– общини с над 100 000 – 14 млн.

Друга идея е на местните администрации да бъдат предоставени 50% от стойността на одобрените проекти. Общините настояват наличието на избран изпълнител да отпадне като критерий за отпускане на средства. Сред изискванията за одобрение и предоставяне на финансиране за един обект остава наличието на валидно разрешение за строеж.

До 10 дни министър Шишков се е ангажирал да има вече и методика за индексация по договорите след промените в Закона за обществените поръчки в последния работен ден на Народното събрание. Общините настояват за яснота по кой от изготвените списъци с проекти за общински пътища и ВиК-а инфраструктура ще получат допълнително финансиране до края на годината.

Безводието и високите цени на водата в редица общини се очакваше да бъде другият поставен от кметовете въпрос пред министъра на регионалното развитие. Той обаче не е бил обсъден.

На срещата е договорено да бъде изготвен и нов списък с общинските обекти, които ще бъдат финансирани с 418 млн. лв. от бюджета на министерството на регионалното развитие и благоустройството. В него ще бъдат включени и улици. Досега беше предвидено пари да бъдат отпускани само за ремонт на общинска пътна и ВиК инфраструктура.

Министърът беше категоричен, че ще се изисква улиците да имат изградена подземна инфраструктура и да е приложена уличната регулация, т.е. цялата улица да е общинска собственост.

Арх. Шишков информира, че се очаква другата седмица да бъдат обявени обществените поръчки за зимно почистване. От новото ръководство на Агенция “Пътна инфраструктура” ще бъде изискано да разгледа вече пуснатите обществените поръчки за текущ ремонт и поддържане за следващите три години.

“Не съм давал съгласие да бъдат пуснати”, подчерта той. И обясни, че причина за смяната в ръководството на АПИ е, за да има сигурност, че то “работи в една посока заедно с държавата“. Регионалният министър обърна внимание, че подготвените от АПИ обществени пръчки за пътно поддържане за следващите три години са от пролетта, а не от зимата. “Това означава, че най-вероятно са считали, че държавата ще бъде принудена договорите да бъдат продължени”, коментира той.

Vinkmag ad

Pz-topnews.bg

Прочети предишна

До 15 август: Пръскат срещу кърлежи в парковете на Пещера

Прочети следваща

Карлово посрещна 180 френски доброволци

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *