“Сова Харис”:ГЕРБ-СДС рязко дръпна напред с 28,8%, ПП – 18,8, БСП е трета с 12,7%

ГЕРБ-СДС рязко дръпна напред в предизборнате нагласи и вече води с цели 10% пред втората политическа сила ПП, която необратимо се срива. БСП запазва третото място, следвана от “Възраждане”.

Осем партии биха влезли в парламента, ако изборите бяха днес.

Това сочи проучване на „Сова Харис“ по поръчка на „Пик броудкастинг“.

 

Изследването е представително за пълнолетното население на страната. Проведено е в периода 6-12 септември сред 835 български граждани, по метода стандартизираното „лице в лице“ интервю в дома на респондента. Максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,4%. 1% от извадката съответства на 66 324.

 

ГЕРБ-СДС биха получили подкрепата на 28,8% от респондентите, а „Продължаваме Промяната“ (ПП) – на 18,8%. Трета политическа формация е „БСП за България“ с 12,7%, следвана от „Възраждане“ с 10,4% подкрепа. Останалите четири политически формации, които преминават четирипроцентовата бариера, са ДПС – с 8,7%, „Демократична България“ – с 5,7%, „Има такъв народ“ – с 5,1% и „Български възход“ – с 4,8%.

 

Проучването показва, че 46,6% от хората са сигурни, че ще гласуват, а 16,1% – имат колебания. Категорично заявяват, че няма да гласуват 17,9% от хората.

 

Малко над 59% от респондентите считат, че парламентарните избори ще доведат до излъчването на стабилно управление, което ще преведе страната през криза, а 16,4% споделят обратното мнение.

 

Президентът Румен Радев е посочен за „водещ политик“ от 44,9% от респондентите. На второ място се нарежда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов с 37,5%, следван от съпредседателя на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков с 33,2%. Председателят на БСП Корнелия Нинова е посочена за „водещ политик“ от 21,3%, а другият съпредседател на „Продължаваме Промяната“ – Асен Василев – от 15,4 на сто.

 

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов получава одобрението на 11,3%, съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов – от 10,7%, лидерът на „Български възход“ Стефан Янев – от 8,1%, а на „Има такъв народ“ Слави Трифонов – от 6,5%. С равен процент подкрепа са лидерът на „Изправи се, България“ Мая Манолова и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ – с 4,8%.

 

Вицепрезидентът Илияна Йотова е считана за „водещ политик“ от 3,8% от респондентите. Томислав Дончев от ГЕРБ получава 3%. Служебният министър-председател Гълъб Донев е одобряван от 2,0 % от запитаните. Другият съпредседател на „Демократична България“ Атанас Атанасов е одобряван от 1,9% от респондентите, а Никола Минчев от ПП – от 1,4%.

 

Според 51,9% от анкетираните служебното правителство трябва да направи усилия да поднови договора с “Газпром” с цел обезпечаване по-ниска цена на газа. 23,7% са на обратното мнение.

64% не искат България да се присъедини към призива за забрана на издаване на визи за руски граждани, 17,2% са “За”.

Категорично мнозинство от 74% се обявява против износа на оръжие за Украйна, едва 10,8% са “За”.

Огромното мнозинство от българите – 78,9%, се обявява за незабавно прекратяване на бойните действия и започване на преговори за решаване на конфликта в Украйна.

 

Пълното изследване може да бъде видяно тук.

Vinkmag ad

Pz-topnews.bg

Прочети предишна

Продължава възстановяването на засегнатите райони в община Карлово

Прочети следваща

Бюлетин на Кризисния щаб на Община Карлово за 17 септември

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *