Симеон Дянков: Догодина инфлацията ще е още по-висока, правителството подценява ситуацията

Инфлацията у нас е по-висока от средноевропейската, според него правителството трябва да се фокусира върху икономически растеж, за да се излезе от ситуацията.

Инфлацията е сериозна опасност пред управляващите.

Това заяви в „Тази сутрин“ по БТВ бившият финансов министър Симеон Дянков. Според него има подценяване на ситуацията, той прогнозира ръст на инфлацията.

„През следващата година инфлацията ще бъде още по-висока и не просто първите месеци заради скока на енергийните цени, а за цялата 2022 г. Това е сериозна опасност за управляващите – има подценяване на ситуацията“, бяха точните думи на Симеон Дянков.

Той обясни, че заради растящата несигурност покрай „Омикрон“, спирането на големите инфраструктурни проекти и по-големите социални плащания – ще допринесат за увеличаването на инфлацията.

По думите му инфлацията у нас е по-висока от средноевропейската, според него правителството трябва да се фокусира върху икономически растеж, за да се излезе от ситуацията.

Дянков каза, че средната инфлация за страната е около 7%, но в определени сектори достига до 30%.

 

“Идеята 750 млн. лв. да отидат за пенсии до юни е добра. Тя е продължение на идеята за увеличаване на доходите на възрастните хора. Много трудно е вече веднъж дадени тези пари да бъдат спирани, особено при пенсионерите. Винаги, когато идва ново правителство, идва с желанието да се намалят течовете. Да видим какви ще са стъпките на кабинета. Познавам Петков и Василев и от преди, когато преподавах в Харвард. Имам висока оценка и за двамата. Те трябва да отреагират бързо на идеята във властта да влизат хора от ДС.

БСП претърпя промени и е добре, че е в коалицията, за да бъде стабилна. Помните как цяла година почти нямахме редовен кабинет.

 

Правителството е ляво-центристко. Най-големият пропуск на служебната власт е пропускът на фокуса върху инфлацията. Има сериозна опасност през 2022 г. тя да се повиши. Асен Василев подценява ситуацията, имайки предвид, че тепърва ни очаква омикрон. Освен това, ще има по-големи плащания за пенсионерите, което също е предпоставка за по-висока инфлация. За следващата година трябва бързо да се въведе Плана за възстановяване.

Нов голям дълг не ни трябва, както второто служебно правителство искаше да теглим 12 млрд. лв. Може би са ни нужни 4-5 млрд. лв.

 

Ако бях финансов министър, първо щях да направя ясна сметка каква е инфлацията по сектори и в кои тя е най-висока. Нещо, което служебните кабинети не направиха. Инфлацията помага на бюджета, защото налива повече пари. Освен това, част от инфраструктурните проекти спряха и за тях не се харчат пари.

Добре е, че редовният кабинет ще прави собствен бюджет и няма да ползва този на служебните правителства.

 

Странно е да се прави мораториум на нещо, което не зависи от нас и след падането му отново ще плащаме по-скъп ток. В случая решението е правилно, защото идва ново правителство, което е тепърва се запознава със ситуацията и скъпият ток ще натовари допълнително работата.

 

Еврозоната започва да изглежда по-проблемна като влизане, отколкото преди няколко месеца заради голямата инфлация. Инфлацията е един от официалните критерии – България трябва да е под 1,5% от най-ниската инфлация на ЕС. В момента не се вписваме, ако инфлацията продължи така, проблемът ще се задълбочи“, уточни Дянков.

Относно Бюджет 2022, Дянков коментира, че не е изненадан от първоначалните заявки за повече пари за социалната сфера.

„Веднъж като се даде стимул за социално слабите, в случая за пенсионерите, е много трудно политически да има крачка назад. В следващия бюджет вероятно ще бъде вдигната“, каза финансистът.

По думите му идеята за вдигане на учителските заплати е добро решение на кабинета. Той даде висока оценка на министър-председателя Кирил Петков и вицепремиера Асен Василев. Според него ще бъде трудно да се работи в толкова широка коалиция.

Той разкритикува действията на служебния кабинет по отношение на Плана за възстановяване.

 

Чуваме се с Бойко Борисов често по финансови теми и за ситуацията в света с коронавирус. Финансовият министър трябва да е по-малко стиснах. Когато показах “постната пица”, се намирахме в друга ситуация”, каза още Дянков.

 

Той коментира и скандала с Кристалина Георгиева и Световната банка: “Не съм консултирал Кристалина Георгиева. През 2017г. бях преподавател и това може да се провери. През този период не съм имал обща работа. Името ми беше замесено заради геополитика. Получи се стихия, в която ни хванаха и нас. Не съм се чувал с Георгиева по тази тема. Тя си изчисти името и се върви напред, така е правилно”.

Vinkmag ad

Pz-topnews.bg

Прочети предишна

От днес патрулки с триноги и камери дебнат трафика

Прочети следваща

Доброволци от ДПУ-Пазарджик се запознаха с религиозната страна на Коледа

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *