Резултатите от вота са публикувани в Държавен вестник, свикват НС

Резултатите от вота вече са публикувани в Държавен вестник. В днешния брой са обявени и имената на избраните народни представители. По Конституция следващата стъпка е свикване на първото заседание на 45-ия парламент, което става с указ на президента. След това държавният глава трябва да връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Първата политическа сила е ГЕРБ. Ако тя върне мандата, президентът ще го връчи на втората партия, събрала най-много гласове – “Има такъв народ”. Вчера Румен Радев увери, че няма да бави процедурата и ще издаде указ навреме. Това означава, че новите законотворци ще седнат на депутатските банки за първи път най-вероятно в четвъртък.

Дали обаче партиите ще постигнат консенсус за нов кабинет, остава неясно. ДПС и БСП дадоха подкрепа за правителство на новите партии. Дали те ще я приемат, е отделен въпрос. Въпреки че ГЕРБ обявиха вчера, че са готови с проектокабинет, формациите, влизащи в НС, заявиха, че няма да покрепят партията на Бойко Борисов. Нови избори е друг вариант, който се лансира в очертаващата се политическа криза.

Vinkmag ad

Pz-topnews.bg

Прочети предишна

3122 са новите положителни проби за COVID-19 у нас

Прочети следваща

Президентът свиква в четвъртък на първо заседание депутатите

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *