Разследване на NOVA: Как забогатяха синовете на кмета на Ракитово?

Общинска поръчка за 350 000 лева е дадена на фирма, създадена 5 дни по-рано

„Кметът Холянов насочва целия финансов ресурс от общината към фирмите на синовете си. Показателен дори фрапиращ пример е доставката на горива и смазочни материали към общината от фирма, която всички знаем, че е поставена фирма. Поставена фирма на сина на кмета”. Това обясни общинският съветник от Ракитово Георги Тупаров, който потърси екипа на „Разследване”, за да разкрие какво се случва в общината.

Така журналистът Васил Иванов реши да провери вярно ли е това. И ето какво разкри. През 2016 година община Ракитово решава, че ще й трябват горива и смазочни материали на стойност 350 000 лева. Възползвайки се от вратичка в Закона за обществените поръчки, общината не прави конкурс, в който да участват няколко фирми, а се спира на варианта „Пряко договаряне без обявление“. Тоест комисията, назначена от кмета, сама търси и намира фирма, с която да сключи договор и общината да плати на тази фирма 350 000 лева за доставка на горива. По тази схема общината избира фирма „Петро 2016” и подписва договор с нея. А фирма „Петро 2016” е създадена  5  дни преди решението на общината да възложи поръчката точно на нея. Фирмата държи горивото за общината в резервоар на бензиностанцията на големия син на кмета – Щерян Холянов.

Собственикът по документи на фирма „Петро” дава банково пълномощно на сина на кмета, с което го упълномощава, да се разпорежда самостоятелно и без ограничения с парите в сметката на фирмата. На банковото пълномощно са подписите на собственика по документи на фирма „Петро”, на сина на кмета, както и на банковия служител, присъствал при издаването му. Собственикът по документи на фирмата всъщност е обикновен работник в дърводелския цех на сина на кмета – Стоил Адамов.

Екипът на NOVA потърси кмета Костадин Холянов. Завари го в кабинета му в общината в компанията на трима от заместник-кметовете. В един момент те и вербално, и дори използвайки физическа сила, опитаха да прекъснат интервюто.

Сина на кмета също избяга от камерата, избяга и работникът Стоил Асамов.

Екипът ни се опита отново да открие кмета Холянов,  за да довърши интервюто си с него. До края на деня обаче той не се появив къщата си, нямаше го и в луксозния му хотел в близкия курорт Цигов чарк на брега на язовир Батак. Половин час преди края на работния ден все още не се беше върнал и в общината, която напусна в 09:00 сутринта, насред интервюто.

Кметът Холянов не се появи в общината и на другия ден. Вместо това изпрати писмо до шефовете на NOVA и СЕМ, в което се оплака, че екипът ни е нахлул в кабинета му без позволение, прекъснал е оперативка. Помолен да напусне, журналистът Васил Иванов отказал и се държал „нагло”.

В кабинета на кмета обаче най-яростно с думи и физическа сила се хвърли да го закриля Ангел Кожухаров – заместник-кмет с ресор „Незаконното строителство”. Човекът, който се бори с незаконното строителство в общината и трябва да го премахва. Но той не само, че не го премахва, а самият той строи незаконно сграда с особено големи размери. Това е констатирано от ДНСК, а на кмета Холянов е даден 20-дневен срок да издаде заповед за доброволното й премахване от собственика – заместник-кмета по незаконното строителство. Научихме, че този срок е изтекъл в деня преди появата на екипа ни, а кметът Холянов все още не я е издал. След тези малки отклонения, показващи нагледно разбиранията на общинското ръководство за истина и морал, се връщаме към действията на кмета Холянов. Според местните хора далаверата за 350 000 лева е само една от аферите на кмета Холянов.

„Всички бягат, защото всичките знаят в каква каша са и в каква верига са наредени. Тук е феодално управлението. Всичко зависи и се предоставя от кмета само на определени фирми, които са приближени към него – основно на синовете му, дърводобива и дървопреработването. Там също всичките търгове или ако въобще има търгове, защото в последно време няма и търгове, всички търгове се предоставят на двамата сина на кмета. Мога да ви заведа да погледнете с какви количества дървен материал разполага и единият, и другият и да ги съпоставим с останалата обстановка в града. Сами да прецените кой с какъв финансов ресурс разполага. Общинският горски до преди три месеца беше назначен на четири часа в Община Ракитово и на четири часа в една от фирмите на един от синовете на кмета Холянов. Сутрин изпраща от гората дървения материал, след обяд го посреща във фирмите на сина на кмета.  Говорим за търгове с общинска гора и злоупотреба с общинска гора”, обяснява Георги Тупаров, общински съветник в Община Ракитово.

 

 

Vinkmag ad

Pz-topnews.bg

Прочети предишна

Задържан е 31-годишен от Пазарджик за шофиране под въздействието на наркотици

Прочети следваща

В следобедните часове отново ще има валежи и гръмотевици

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *