Радев: Ценовата политика, която води „Булгаргаз“, е извън икономическата и управленската логика

Президентът Румен Радев коментира пред медиите обявеното вчера поскъпване на газа за май с близо 14%. Според него ценовата политика, която води “Булгаргаз”, е неразбираема. 

“Тя е извън икономическата и управленската логика. Да обявяваме прогнозни цени за юни и за юли, а чак в средата на май да става ясно каква е цената за месец май. Бизнесът и потребителите искат да има предвидимост. Надявам се тази предвидимост да бъде осигурена в бъдеще, а по-ниските цени да бъдат дългосрочна поликита”, уточни Радев.

“Важни са устойчивите решения, изключително важно е и да има предвидимост в тази криза”, допълни той.

”Най-важно е правителството да уведомява българските граждани и българския бизнес, за да има коректна политика, да има предвидимост и хората да калкулират своите разходи”, така Радев коментира дали премиерът Кирил Петков го е уведомил за договорената доставка на втечнен газ от Америка,след визитата си в САЩ.

Относно редицата протести, обявени за 18 май, държавният глава заяви, че кризите – икономическа и социална, в които се намираме, са тежки, а дефицитът на доверие се е задълбочил.

Най-важното е да не се допуска криза на доверие. Защото никое правителство не може да вади страната от тежки кризи при дефицит на доверие. А тези протести означават, че този дефицит се задълбочава и единственото устойчиво решение е диалогът. Открит и конструктивен диалог, в който да се чуят и уважават мненията на всички страни”, каза категорично президентът Радев.

Той не даде конкретен отговор дали според него предстоят предсрочни избори, но изтъкна, че “единствено от политиката на правителството зависи тежките икономическа и социална кризи да не ескалират в политическа”.

Vinkmag ad

Pz-topnews.bg

Прочети предишна

Потвърдиха избора на “Трейс” за Югоизточния обход на Пловдив – само ВАС може да го спре

Прочети следваща

Борисов: Кирил каза, че цената на газа ще е по-евтина, после КЕВР, че поскъпва, народът да види кой лъже

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *