Радев посече Кирил Петков: Той все още има проблеми с познаването на законите

Желанието на „Продължаваме Промяната” шефовете на службите за сигурност да не се назначават от държавния глава показа още веднъж, че ръководството на партията все още има проблеми с познаването на законите в България. 

 

Това заяви президентът Румен Радев в коментар пред журналисти във Враца.

 

Думите на Радев визираха бившия премиер Кирил Петков.

 

Вчера Петков заяви, че от „Продължаваме промяната“ ще внесат за обсъждане в парламента промени, преди да получат втория мандат, в закона, уреждащ процедурите по избор на председателите на службите за сигурност и главния секретар на МВР, така че изпълнителната власт да може да ги назначава и ръководи ефективно без намесата на президента.

 

Това обаче е заложено в Конституцията и искането на Кирил Петков е неконституционно.

 

Затова и държавният глава праща съпредседателя на “Промяната” на обучителен курс по законодателство преди за премине към законотворчество.

Радев съобщи, че следващата седмица ще проведе консултации засъставяне на кабинет и с последната парламентарно представена партия – „Български възход”.

 

Президентът обяви, че е дал достатъчно време на партиите да намерьят формурлата за бъдещото правителство.

 

„Дадох достатъчно време за закони и за диалог. Ако партиите са единодушни, че желаят избори веднага – няма проблем. Мандатите могат да се извъртят много бързо. Дал съм на партиите възможността да решат”, посочи той.

 

Българският парламент има да свърши важна работа сега, този парламент, а не следващият. Има закони, които трябва да се приемат сега, а не през лятото, когато ще бъде изключително късно, подчерта Радев.

 

На партиите, които искат оставката на вътрешния министър Иван Демерджиев, президентът отговори: „Да си направят редовно правителство и да си искат, колкото си искат оставки. Министърът много ясно се аргументира какво прави МВР в момента, за да запълни дефицити, налагани с години. Сега МВР тръгва по оздравителен път”.

 

Оставката на вътрешния министър Демерджиев беше поискана от БСП, от ГЕРБ иот ДБ, като зад искането застанаха Нинова и Борисов.

 

Относно оставката на главния секретар на МВР, Радев съобщи, че ще се произнесе още днес.

Vinkmag ad

Pz-topnews.bg

Прочети предишна

Кирил Петков провокира скандал в парламента, опитва се да блокира гледането на Изборния кодекс

Прочети следваща

Управителният съвет на Националното сдружение на общините в Република България заседава в Карлово

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *