Радев: Не искам да мисля за трети избори тази година

Министрите в служебното правителство са избрани спрямо техния професионализъм, честност и почтеност. Служебният кабинет ще има успешен мандат, въпреки заложените бомби от третото правителство на Бойко Борисов.

Това заяви пред БНР държавният глава Румен Радев.

Страхът не е отхлабил своя обръч. Отишлата си скоро власт разполага все още с всички механизми и финансови, и властови, защото институциите бяха назначавани от тази власт, добави президентът.

За мен най-важното е да постигна баланс между професионализъм и отдаденост, отговорност, това е кабинет на демократичното единодействие. Това е модел за излизане от безпътицата, в която се намира България. Не искам да мисля, че ще отидем на трети парламентарни избори тази година. Надявам се партиите да проявят отговорност и благоразумие, добави президентът.

Не е добре България да отива от избор в избор и да няма парламент. Посочвам служебния кабинет като възможен модел за изход от кризата, в която се намираме. Това, което се случи в 45 парламент е урок за всички партии, отбеляза още той.

Отишлото си правителство отказа да внесе актуализация на бюджета и върза ръцете на служебното. Отишлото си правителство абдикира от задачата да депозира неговия план за възстановяване и устойчивост в ЕС и по този начин поставя служебния кабинет в трудна ситуация. Защото това е план разработван почти година от всички дирекции към министерствата от голям екип към МС, с много секретна информация, с дълги комуникации с Брюксел и забележки от там, които не са достъпни до обществеността.

И сега в рамките на дни това трябва да се смели и да се вземе решение. Ще се внася ли в този вид или ще се търси начин той да бъде актуализиран, каза държавният глава.

Според държавния глава гражданите трябва да бъдат включени по-активно в управлението на държавата. Ние трябва да изградим здрав фундамент на обществените отношения. Аз като президент съм си поставил тази задача, с госпожа Йотова работим в тази посока. От това правителство очаквам да направи първата крачка, макар и минимална, заяви Румен Радев.

Той обвини лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че олигархията е негова. Всяка олигархия се стреми да започне да работи и със следващото управление. Няма как олигархията на Божков или който щете, да стане олигархията на Радев. Ние имаме различна ценностна система, те даже не се пресичат, моята и на предишния премиер. В такива дебати няма да влизам, посочи президентът.

 

Vinkmag ad

Pz-topnews.bg

Прочети предишна

В Добрич на протест в памет на починало след катастрофа дете

Прочети следваща

ВАС ОСТАВИ В СИЛА РЕШЕНИЕ НА КПКОНПИ ЗА КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ ЗА ГЛАВНИЯ АРХИТЕКТ НА ШАБЛА

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *