„Пирогов“ въвежда иновативен и щадящ метод за лечение на деца

Първите урологични лапароскопскиинтервенции на малки деца у нас ще бъдат извършени от д-р Емил Атанасов с участието на екип медици от Швейцария

София, 13 август 2020 г. МБАЛСМ “Н. И. Пирогов”въвежда иновативен и щадящ лапароскопски метод за лечение на деца. Toй ще бъде в помощ на малките пациенти с урологични заболявания. Иновацията е лична и професионална мисия на д-р Емил Атанасов, който е част от екипа на единствената Клиника по детска урология в България – в Пирогов”. Д-р Атанасов ще извърши първите такива лапароскопскиурологични операции в България при толкова малки пациенти. По негова покана за участие в интервенциите на днес и утре (13 и 14 август) в България пристигат и световноизвестните медици от Швейцария проф. Рита Гобе и доц. Лука Мазоне. 

Безкръвните интервенции ще бъдат извършени на петдечица на възраст между 2 и 3 години със специфични урологични заболявания вродена хидронефроза и непалпируем тестис, известен още като абдоминален крипторхизъм. Лечението им е изключително важно, защото ако не се извърши,впоследствие болестта увеличава риска от тумори и може да доведе до безплодие.

Лапароскопскте и роботасистирани операции се смятат за най-сигурния метод за лечение на тези заболявания.  Те са много по-щадящи и децата ще се възстановяват много по-бързо и лесно, каквато е и целта на екипа ни. Имах удоволствието и възможността да усъвършенствам тази методика за лечение на малки деца благодарение на поканата, която получих от проф. Рита Гобе, и на специализацията ми в нейния екип в Университетската детска болница в Цюрих. Щастлив съм, че благодарение на това, високия професионализъм на колегите ми и на оборудването, което Клиниката по урология в „Пирогов“ получи от „Българската Коледа, вече и у нас ще може даприлагаме тази безкръвна и щадяща методика на лечение на най-малките ни пациенти, сподели д-р Емил Атанасов.

Вродената хидронефроза е заболяване, което се развива още в ембрионалното развитие – дължи се на стеснение на изхода на бъбречното легенче. Оставена без лечение, хидронефрозата може да доведе до загуба на функцията на засегнатия бъбрек. Непалпируемият тестис е вродено заболяване, характеризиращо се с липса на тестиси в скроталнататорбичка. Лечението се налага, защото по-високата температура на тялото потиска нормалното развитие на тестиса и води до безплодие. Лапароскопскатаметодика за лечение на тези заболявания при малки деца вече се прилага в протоколите на лечение Западна Европа и Америка.

Бележки до редакторите:

​​​​​​​

 

За д-р Емил Атанасов:

Д-р Емил Атанасов е специалист уролог със 17-годишен опит. Завършва Медицински университет София през 2002 г. и започва кариерата си като лекар-ординатор в Урологичното отделение на IV МБАЛ-София. Там практикува между 2003 г. и 2006 г. Работи и една година в Урологичното отделение на V МБАЛ София. Придобива специалност по урология през 2007 г. и от тогава до момента работи в Клиника по Детска урология на МБАЛСМ „Н. И. Пирогов”.

Интересите и специализациите на д-р Атанасов в чужбина са в областта на реконструктивните операции (феминизираща реконструкция, хипоспадия и еписпадия, фимоза), нощно напикаване, асансьорни тестиси, лапароскопско и ендоскопско лечение на урологичните заболявания в детска възраст. Д-р Емил Атанасов преминава редица курсове и обучения и се утвърждава като един от най-добрите детски уролози в България. Има редица публикации по урология и детска урология.

Курсове и специализации:

Курс Диагностика и лечение на инконтиненция – Хайфа, Израел;

Курс Лечение на стрес-инконтиненцията при жени посредством TVT/TOT” – София;

Курс по екстракорпоралната литотрипсия(ESWL) – София;

Основен курс по лапароскопия в урологията – Милано, Италия;

Обучение по оперативно лечение при хипоспадия – Белград, проф. Джинович

Тренинг курс по лапароскопия – Страсбург, Франция

Обучение по лапароскопско лечение на урологични заболявания при деца – Краков,  Полша

Обучение по лапароскопско и роботасистиранолечение на вродени урологични заболявания при деца – Университетска детска болница, Цюрих

Vinkmag ad

Pz-topnews.bg

Прочети предишна

Пропадна извънредното заседание на Народното събрание

Прочети следваща

Д-р Кабаиванов: Общината застава зад проблемите на животновъдите от Калофер

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *