Отново местят депутатите в бившия Партиен дом

Депутатите пак се местят в сградата на бившия Партиен дом, потвърди официално председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Росен Желязков Партиен дом

Народните представители ще влязат в реновираната преди няколко години зала “Света София” след края на лятната си ваканция.

Желязков отбеляза, че от много години в бившия партиен дом се намират голяма част от залите, в които се провеждат заседанията на постоянните комисии. Традиционната сграда на парламента се нуждае от сериозен ремонт, посочи той.

Според него трябва да се направи сериозно обследване и да започне реконструкция, защото другата сграда не е ремонтирана десетилетия. “Тя екултурна ценност от национално значение и трябва да бъде запазена, като най-належащото освен инфраструктурата, това е ремонтът на покрива, защото има сериозни течове, което вече си личи и по фасадата на сградата на Народното събрание”, добави Желязков.

В края на последния си управленски мандат ГЕРБ премести парламента в сградата, която е в непосредствена близост до Министерския съвет и президентството. С идването на власт на “Продължаваме промяната” през 2022 г. депутатите отново бяха върнати в по-малката сграда,разположена на площад „Народно събрание“ №2.

По думите на Желязков сега има съгласие между парламентарните групиза промяната, като единствено от “Има такъв народ” не са съгласни.

Росен Желязков Партиен дом

Росен Желязков припомни, че е имало полемика за достъпа на медиите в сградата. Тогава работните места на журналистите бяха на приземния етаж и нямаха възможност за контакти с депутатите. Сега е предвидено медиите да имат достъп до депутатите на две места – във фоайето на централния вход откъм Ларгото (от където ще влизат народните представители сутрин) и пред пленарната зала на третия етаж. Има и определено място за провеждане на брифинги, както и конферентна зала на втория етаж, където ще заседават парламентарни групи и ще се организират различни мероприятия. Медиите няма да имат достъп до кулоарите, в които ще са стаите на парламентарните групи.

Историята на бившия Партиен дом

Росен Желязков Партиен дом

След преврата на 9 септември комунистическият режим започва да установява своята власт и започва и търсенето на седалища на партията. Избран е Партийният дом и след близо шест години строителни години той се превръща в събирателно ядро на партията и на администрацията.Сградата се простира на близо 40 хиляди квадратни метра и коридорите са с дължина около 3 километра.

Vinkmag ad

Pz-topnews.bg

Прочети предишна

На 26 юли се открива Сахата в Пещера

Прочети следваща

На 12 август се открива ловът на пъдпъдък, гургулица и други пернати

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *