Отбелязваме 146 години от Шипченската епопея

Отбелязваме 146 години от Шипченската епопея. Епичните боеве се водят на най-високите точки на Шипченския проход – връх Свети Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо от 21 до 23 август 1877 г. между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов.

Отбраната на Шипченския проход е една от най-героичните и решаващи битки по време на Руско-турската Освободителна война 1877-1878 г. Боевете, които се водят от 09/21 до 13/26 август 1877 г. между защитниците на прохода и турската армия влизат в българската история под името Шипченска епопея.

Програмата за Национално честване Шипченска епопея 2023 г. започна на 18 август, и ще продължи през уикенда. В събота тя включва панахида в памет на загиналите в Шипчеснките боеве в Соколския манастир, церемония по поднасяне на цветя и венци на паметника на Шипка, тържествен подход към Паметника на свободата, изложба “Полет към Свободата”, „Възстановка на ден трети от боевете, описан от Иван Вазов”, и много други.

Президентът Румен Радев ще се включи в тържествата. Той ще участва и в отбелязването на 120-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание в местността Петрова нива. Честването се провежда под патронажа на президента.

От 20.00 часа ще бъде отслужена заупокойната молитва в памет на загиналите в храм-костница „Света Петка“.

От 20.30 часа пред паметник-мемориала в историческата местност ще започне възпоменателното тържество. Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ще приеме строя на представителните роти на Националната гвардейска част и ще произнесе слово, след което ще отдаде почит към загиналите за свободата по време на Илинденско-Преображенското въстание.

Vinkmag ad

Pz-topnews.bg

Прочети предишна

Делян Добрев към ПП-ДБ: С ПР акция потулиха въпроса къде отидоха над 700 млн. лева липсващ ДДС

Прочети следваща

Местна група инициатори иска спешен ремонт на пътя между с. Розово и летовище Розовски вриз

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *