МОН одобри два проекта на Община Пещера

От 11 проекти постъпили от Южен-централен район в Министерството на образованието единствено Община Пещера е с одобрени 2 проекта Одобрени са два проекта на Община Пещера за модернизация на образователната среда с финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост. Първият е за основен ремонт на сградата на СУ „Св. Кл. Охридски“, а вторият – на Обединено училище „Любен Каравелов“. Двата проекта „Модернизация, въвеждане на енергоспестяващи мерки и осигуряване на достъпна среда“ в училищните сгради по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост са на обща стойност 6 959 596,86 лв.
„Целите на всеки един проект е да бъде осигурена подходяща, благоприятна и съвременна образователна инфраструктура за провеждане на ефективен образователен процес, т.е. да постигнат цялостен обновен облик.“, каза Йордан Младенов- кмет на Община Пещера.
По-рано днес Младенов се срещна и разговаря с директора на СУ „Св. Кл. Охридски“, Павлинка Шопова, за да съобщи радостната вест, и да разисква виждането и становището на училищното и Общинско ръководство.Градоначалникът уточни, че в школата ще се извърши реконструкция на сградите, конструктивно укрепване, мерки за енергийна ефективност, ремонт на покрив, подмяна на дограма, нови ВиК, ел. и отоплителни инсталации, санитарни възли, въвеждане на алтернативни източници на енергия и изграждане на STEM центрове.
„След представяне на проект, в тях ще бъдат обособени лаборатории, центрове за млади изследователи, за технологии в креативните индустрии, по природни науки, изследвания и иновации. Ще се поемат разходи за комплекти за роботика и инженерни науки, 3D-принтери, електронни платки и микрокомпютри, творчески кътове, лицензи за достъп до платформи с електронно съдържане по науките, виртуална и добавена реалност, видео и аудио оборудване за лингвистични занимания и др.“, поясни Павлинка Шопова. Тя допълни, че в новите зали учениците ще правят експерименти и електронни експедиции, ще търсят и добиват знания с добавена виртуална реалност, ще правят предприемачески проекти със социална, зелена, приложна, културна и творческа насоченост и др.
От проведения конструктивен разговор стана ясно, че и в двете пещерски учебни заведения предстои да бъде направена отоплителна и охладителна инсталация с автоматична система за управление. Предвидено е обновяване на дворните пространства. Задължително ще е и подобряването на достъпа на лицата с увреждания до и вътре в съответната сграда.
В края на срещата Шопова благодари на Общинското ръководство и на Кмета за оказаната подкрепа, получена през мандата и се надява добрия тон и взаимодействие да продължат. „Учителите и ръководството на гимназията застават зад Вашата идея образованието да продължава да намира основно място в живота на града. Ще подкрепяме всяко решение и ще помагаме за неговото реализиране. Щастливи сме, че това е, и остава Ваш приоритет за европейското развитие на Пещера“, декларира намеренията си пред градоначалника Шопова.
Vinkmag ad

Pz-topnews.bg

Прочети предишна

42-годишна от Пещера открадна два телефона от познат

Прочети следваща

Кметът на община Пещера Йордан Младенов поздрави пожарникарите по случай професионалния им празник

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *