МЛАДЕЖИ СЕ ОБУЧАВАХА КАК ДА НЕ РОБУВАТ НА СТЕРЕОТИПИТЕ, НАЛАГАНИ ОТ МЕДИИТЕ В КАРЛОВО

  В периода 8-11 септември 2020г. Младежки информационен център – Карлово проведе изнесено обучение за младежи на открито, по темата за борба със стереотипите за красота и стереотипите по пол, налагани от медиите.
   Обучението е част от проект „RANSOM”, финансиран от Европейската младежка фондация към Съвета на Европа. Името на проекта идва от високата цена („откуп“), която плащат младите хора, а и не само младите, робувайки на стереотипи за красота или стереотипи по пол.
    По време на обучението младежите влизаха в ролите на жените и мъжете, дискутираха имат ли равни права в обществото; еднакво ли са представяни в медиите и до какво водят стереотипите за красота, налагани от реклами, поп, инстаграм и други популярни личности. Засегнати бяха и теми за правата на човека, речта на омразата, фалшивите новини, неравния старт, които имат различни групи в обществото, толерантност към различните и насърчаване на младежкия активизъм по темата с планиране на бъдещи инициативи и проекти.
   Част от проекта бе и специална мисия, в която младежите трябваше да разговарят по темата с жители на общината и да ги помолят да оставят послание към младите хора. Благодарим на всички откликнали и дали ценни съвети към младите.
   Предстоят кампании в училищата от общините Карлово и Сопот, за да се насърчи критичното мислене на повече млади хора, които да не робуват на стереотипи, а да бъдат себе си и да имат свободата да развиват своя потенциал. До края на годината младежите ще организират и флашмобове в градовете от Розовата долина от Клисура през Хисар, Сопот и Карлово до Казанлък, за да сензитират повече хора по темата.
   Обучението се проведе при спазване на мерки за безопасност с ежедневно измерване температурата на участниците, осигурени маски и дезинфектанти, като дори младежите си направиха маски с името RANSOM за спомен и да им напомня за посланията на проекта.
Източник: Младежки информационен център – Карлово
Vinkmag ad

Pz-topnews.bg

Прочети предишна

Йордан Младенов кмет на община Пещера, поздрави пожарникарите по случай празника

Прочети следваща

Времето днес, 15 септември

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *