Министерството на културата отпуска пари за реставрация на Сахата в Пещера

Министерство на културата одобри проект на Община Пещера за изпълнение на дейности по консервация и реставрация на Стария часовник.

Със Заповед № РД09-432/ 24.06.2022 г. е одобрен за финансиране проект  „Благоустрояване на УПИ XXIV -3500, Стария часовник в кв.205, ПИ с идентификатор 56277.503.594 по КККР на гр. Пещера”.

Целта е да се извършат активни дейности по опазване на архитектурно-строителния паметник на културата, в резултат на което ще се запази максимално автентичния му вид.

Проектът предвижда цялостно укрепване на фасадата. За целта ще бъдат подменени някои от камъните по облицовката, наново ще бъдат положени фугиращи смеси, като старите ще бъдат премахнати механично. Освен консервация и реставрация, проектът предвижда и благоустрояване на площите около паметника, както и атрактивно осветление.

Финансовата подкрепа от Министерството на културата е в размер на 116 892,64 лв.

Сградата е с важно значение за местната общност и за развитие на регионалния туризъм. Реализирането на проекта ще допринесе и за по-добрия облик на града, както за гостите, така и за жителите на града.

Vinkmag ad

Pz-topnews.bg

Прочети предишна

Борисов категоричен: Няма да се оттегля от партията, отиваме на избори

Прочети следваща

“Галъп”: 50,5% от българите не одобряват свалянето на правителството

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *