Кой има имен ден днес, 23 октомври 2023 г.

На 23 октомври 2023 г. имен ден имат всички, които носят името Яков, Жак, Жаклина, Яко, Якоб и други.

На този ден църквата почита Св. апостол Яков. Св. апостол Иаков, брат Господен – наречен тъй, защото бил син на Йосиф, обручникът на св. Дева Мария. Той е от седемдесетте апостоли, първи епископ на Йерусалим в продължение на 33 години. Написал първата света литургия. Завършил мъченически, блъснат от храмовата стряха, засипан с камъни и, ударен с едно кросно, разбили главата му – починал в 63 г. на 66 години.

Пръв от тях [Седемдесет апостоли] бил свети Иаков, брат Господен, за когото споменава свети апостол Павел в посланието до галатяните, като казва: “възлязох в Иерусалим да се видя с Петра… Другиго от апостолите не видях, освен Иакова, брата Господен” (Гал. 1:18-19). Той бил поставен за пръв епископ на Иерусалим.

Според свидетелството на преданието ­ избран за това и посветен от Самия Христос по време на Неговия земен живот. Заради това, че проповядвал Христа в Иерусалим, свети апостол Иаков бил хвърлен от иудеите от покрива на храма, след това го пребили с камъни и му разбили главата с тояга.

Vinkmag ad

Pz-topnews.bg

Прочети предишна

Венко Сабрутев, ПП-ДБ: Падне ли сега дерогацията, цените на горивата ще се вдигнат

Прочети следваща

ЦИК пусна симулатор на машинно гласуване. Ето как може да упражните своя вот

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *