Карлово чества националния празник Трети март

С почетен караул, под звуците на българския химн и издигане на националното знаме, на 3 март на площад „20-ти юли” в Карлово започна тържественото честване на националния ни празник.

30-метров трибагреник бе поставен на фасадата на Народно читалище „Васил Левски – 1861 г.“. 

Слово по повод 145 години от Освобождението произнесе кметът на общината д-р Емил Кабаиванов. Той припомни историческите факти преди 3 март 1878 година и тяхното значение за последвалите събития преди 145 години. „Руско-турската война е паметен и повратен момент в българската история. Във войната падат близо 80 000 руски войници, няколко хиляди български опълченци и десетки хиляди български мирни граждани. Те са жертвите, които ние даваме. Но те не са нито първите, нито последните. Защото свободата се завоюва с кръв… Днес, 145 години след Санстефанския мирен договор, трябва трезво да знаем и прочитаме българската история – отново и отново! Трябва да си дадем сметка, че истински свободен може да бъде този народ, който е просветен и има своите верски основи, който дълбоко вярва в каузата си. Народ, който знае къде стои в момента и какви са неговите интереси. Само тогава, когато сме заедно, когато се борим за справедливите български каузи, ние успяваме. Нека в днешния ден си пожелаем: хората, които избираме да ни управляват, да могат да формулират истинските български каузи и приоритети; да бъдем заедно и да ги отстояваме смело; да се уважаваме взаимно, за да ни уважават и големите държави. Тогава България ще свети като първа държава в Европа. Тогава, както Апостола ни завещава, ще бъдем равни с останалите европейски народи. Това зависи и ще зависи от нашите общи задружни усилия! Нека днес сведем глава в знак на почит и в памет на загиналите за освобождението на България руски, румънски, финландски, украински воини и пред нашите предци, дали живота си за днешната ни свобода! Честит празник, скъпи съграждани!“, каза д-р Кабаиванов.

Кристиян Марков от Детска театрална школа „Иван Стефанов“ към карловското читалище изпълни Вазовата ода „Опълченците на Шипка“. В тържествената програма взеха участие Камерен хор „Маестро Георги Атанасов“, Фолклорен танцов ансамбъл „Розова долина“, Детска фолклорна формация „Розова долина“, фолклорните състави към читалищата от кв. Сушица и селата Климент, Каравелово, Горни Домлян и Ведраре. Знаменца – символи на свободата, получиха всички на централния площад „20-ти юли“.

На честването на националния празник присъстваха председателят на Общинския съвет – Доньо Тодоров, заместник-кметовете на Карлово Антон Минев, Данка Люртова и Николай Цветков, секретарят на общината Стефан Стефанов, общински съветници, заместник-командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада полковник Тодор Манчев, жители и гости на Карлово. Специален гост на кмета бе Пол Бристоу – депутат от Камарата на общините във Великобритания, който получи от кмета на Карлово златна значка с лика на Васил Левски.

Организатори на честването бяха Община Карлово, 61-ва Стрямска механизирана бригада и НЧ “Васил Левски – 1861 г.”.

Vinkmag ad

Pz-topnews.bg

Прочети предишна

Катастрофа е станала на входа на Панагюрище

Прочети следваща

Скандал в Пазарджик: ПП прецака брутално ДБ в листите, хората ще гласуват с отвращение

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *