Димитър Гечев: “Няма нужда от неразумни експерименти и противопоставяне.”

Г-н Гечев, ГЕРБ управляват последните 12 години с един малък период на прекъсване, Вие имате два мандата като депутат зад гърба си. Не се ли чувствате изморени от властта или пък изчерпани?

 

Да управляваш винаги носи негативи. Колкото и добре да се справяш хората искат още повече. И са прави. Но когато виждаме, че България се развива, имаме непрекъснато повишаване на доходите, когато имаме икономически растеж и повишаване на БВП, става ясно че сме на прав път. И не можем да се откажем, въпреки че може би за партията, чисто от партийна гледна точка би било по-добре да бъде в опозиция в тези тежки времена на пандемия и криза свързана с нея. Но да се откажем би било безотговорно. А, какво означава да сме изчерпани? ГЕРБ защитава ценности и идеи, а те няма как да бъдат изчерпани. Освен това, погледнете програмата ни за новия управленски мандат и ще видите много нови и интересни идеи. Неслучайно тя се нарича „България следващо поколение“. Тя е насочена към бъдещето, към развитието.

 

Ще поговорим за програмата след малко. Какво бихте отговорили на тези, които си казват „Хайде стига толкова, видяхме ги. Време е друг да управлява“.

 

Кой ще управлява го казва народът. Нямам нищо против друг да управлява. Нека да спечели най-голямо доверие сред хората на изборите и да управлява. Такива са правилата на демокрацията.  Крайно време е да ги научим. Много често започнахме да чуваме – „тези не трябва да управляват, защото не ги харесваме“. Не е важно какво харесват нашите опоненти или не – важен е гласът на мнозинството. Ти можеш да не ги харесваш, но голяма част от народа ги харесва. И това е обида за хората. В ситуацията, която се намираме аз смятам, че ние като общество нямаме нужда от експерименти. Най – важното сега е да се поддържа стабилността, да има предвидимост в управлението. Ние от ГЕРБ сме показали, че можем да управляваме кризи, че сме отговорни. По време на нашето 12 годишно управление показахме и доказахме с управленски решения ,че можем да управляваме кризи.Преведохме България през икономическата криза,през бежанската криза,ще се справим и Ковид кризата. Българския народ е мъдър и си мисля, че няма да се хвърли на неразумни експерименти.

 

Споменахте програмата. Кои са акцентите в нея?

 

Те не са един и два. И няма да ни стигне времето да ги представя всички. Затова ще се спра не тези неща, които в най голяма степен засягат нашия регион и върху които ще концентрирам своята работа. На първо място продължаване на изграждането и развитието на инфраструктурата. Ние постигнахме много и това се вижда от всички. Пътища, водопроводи, училища, детски градини. Сега е време да надградим. Основната цел е да се свържат отделните региони и по-малките населени места с по-големите. И мисля, че тук ние можем да имаме огромни ползи.

На второ място, санирането. Предвижда се осигуряването на нови 1.4 млрд. лв по новата Програма за енергийна ефективност. Това е заложено в националния план за възстановяване и устойчивост.

И може би най – важното в програмата има специален акцент върху балнео и спа туризма. И това не е случайно. В условия на Ковид става все по – важно да се намерят начини за възстановане след болестта. Така че, развитието на балнео  и  СПА  туризма е много важно  за налагането  на  страната  като целогодишна туристическа дестинация и привлекателна дестинация за по-богати туристи . Тук е нашият огромен шанс. Какво предлага партия ГЕРБ – право  на  управление  на  общините  върху  минералните водоизточници на своите територии, чрез механизъм на публично-частно партньорство. Така  ще  гарантираме ускорено развитие на туристическата индустрия и нови работни места за местните общности.

Иначе, в основата на програмата стои разбирането за икономически растеж, ударни инвестиции и финансова стабилност. Това е пътят към по-добрите доходи, спокойния и сигурен живот. Който ви говори как с магическа пръчка ще увеличи заплатите или лъже или не разбира. А много често и двете.

 

От къде ще дойдат тези инвестиции, г-н Гечев?  

 

Ще Ви дам само едно число. През периода 2021-2027 година, България ще може да удвои размера на публичните инвестиции, благодарение на средствата от пакета инструменти „Европа от следващо  поколение“  и  другите оперативни  програми. Цялото финансиране, което ще е на разположение на страната до 2030 година ще е около 50 млрд. лева. Почти половината от тези пари са безвъзмездна финансова помощ. И това го казвам за всички онези, които се опитват да трупат дивиденти с антиевропейски послания. В условията на безпрецедентна криза ние имаме нужда от помощта на всички и всичко в европейското семейство. Важното е ,че ГЕРБ продължава да има доверието на Европа и това е гаранция, че нашата дума ще бъде чута.

 

И накрая, как и къде виждате България в следващите години?

 

Убеден съм, че ще излезем от сегашната криза, която е световна, още по-силни. Вярвам във силите и мъдростта на нашия народ. Но, за това е необходимо нещо много важно – да загърбим хулите и самоцелното противопоставяне и да се обединим всички около няколко общи цели. Ние всички трябва да възстановим нормалния диалог и в политиката и в обществото, а не постоянно да търсим евтиния скандал и ненужното противопоставяне. На всички ни е нужен диалог и разум. Само така ще успеем.

Vinkmag ad

Pz-topnews.bg

Прочети предишна

Европейският регулатор обяви всички странични реакции към трите ваксини

Прочети следваща

Починал е моторист при катастрофа в пазарджишко

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *