Гешев: Прокуратурата е открита, време е това да направят политиците

Прокуратурата дава достатъчно откритост и публичност, време е това да направят и политиците, призова главният прокурор Иван Гешев преди заседанието на ВСС. Пленумът на Висшия съдебен съвет  ще разгледа днес по същество предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за предсрочното му освобождаване от длъжност.

„Нали искат откритост и публичност от главния прокурор? Мисля, че откритост и публичност Прокуратурата дава достатъчно, но е време откритост и публичност да дават и българските политици. Решенията на българските политици ще плащат гражданите“, коментира Гешев.

“Разбрах, че Прокуратурата е централизирана въпреки конституционните промени и закона на съдебната власт. Разбрах, че Прокуратурата, а не МВР разкрива престъпления. Разбрах, че Прокуратурата ръководи съдебното следствие, а не съдът. Прокуратурата има законодателна инициатива“, иронизира той твърденията на част от политическия елит.

Според него, ако не беше смешно, щеше да е тъжно и то именно за българката държавност.

„Надявам се министърът на правосъдието вместо да обикаля студията на телевизиите и да твърди неверни неща, които вероятно уронват престижа на съдебната власт, тези свои твърдения да ги каже на ВСС, а не да мълчи“, каза Гешев.

„Нямат каквито и да е аргументи нито за т. нар. реформа в съдебната власт или за т.нар. отстраняването на главния прокурор“, отсече той.

 

Vinkmag ad

Pz-topnews.bg

Прочети предишна

Финансовото министерство пое нов дълг от 500 млн. лв.

Прочети следваща

АПИ планира ремонтиране на 3 хиляди километра пътища за 2022 г.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *