Административният съд в Пазарджик обяви за недействителен избора за кмет на Панагюрище

След три поредни заседания Административният съд в Панагюрище обяви за недействителен избора на кмет на община Панагюрище. Решението е от преди часове, а съдия Мария Хубчева постанови, че са установени съществени нарушения на изборния процес по време на втория тур на 5 ноември т.г.

Това води до отмяна на решението на Общинската избирателна комисия в средногорския град, с което за кмет бе избран независимия кандидат Желязко Гагов.

Съдебното дело бе образувано след жалба на досегашния градоначалник на Панагюрище Никола Белишки, който изгуби на балотажа само с 28 гласа разлика след Гагов. Според Белишки имало нарушения в 15 секции, като бюлетините в 14 от комисиите бяха преброени от вещи лица. На последното заседание в Административния съд в Пазарджик пък бяха преброени бюлетините в 25-та СИК в село Попинци.

В жалбата се излагат оплаквания за незаконосъобразност на оспореното решение на ОИК – Панагюрище, изразяващо се в несъответствие между общия брой на гласувалите избиратели според положените подписи в избирателните списъци, изчислен на основата на протоколите на секционните избирателни комисии (СИК), копия, предоставени на представители на съответните политически партии, веднага след тяхното съставяне в изборната нощ и окончателния протокол на ОИК.

Според протоколите на СИК броят на гласувалите избиратели според положените подписи е 9322, а ОИК е приела, че те са 9305, което представлява разлика от 17 гласували в изборния ден избиратели. Сочи се, че в протокола на ОИК не е посочено на какво основание е допусната тази промяна, така че да стане ясно за участниците в този вот действителността на нанесената поправка.

На следващо място са изложени аргументи за несъответствие между броя на намерените в кутиите за гласуване хартиени бюлетини по протоколите на СИК, получени след края на изборния ден от представителите на Политическите партии, както следва 9 (5650 броя), а отчетените в окончателния протокол на общинската избирателна комисия (5946 броя), като разликата е 296 броя.

Твърди се още, че значителна част от бюлетините, отчетени за спечелилия кандидат за кмет на Община Панагюрище в действителност са невалидни, тъй като не са отчетени според изборните правила и това е повлияло върху крайния изборен резултат.

Решението на административните магистрати предвижда още Общинската избирателна комисия в Панагюрище да изплати на жалбоподателя 990 лв., на колкото възлизат направените разноски за възнаграждения на експертите.

Решението може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Върховния административен съд..

 

Vinkmag ad

Pz-topnews.bg

Прочети предишна

Седмици за безплатно и анонимно изследване за ХИВ, Хепатит В и Хепатит С в РЗИ Пазарджик

Прочети следваща

Пеевски към Денков: Не се справяте! Това е управленска безпомощност

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *