Пещера отбеляза 3 март

С поднасяне на венци и цветя пред паметниците на братя Горови и кап. Сафонов, идигане на националното знаме, концерт и общоградско тържество на централния градски площад, днес Пещера отбелязва 145 години от Освобождението на България и края на Руско – Турската освободителна война през 1879 г.
Двата лъча предвождани от Йордан Младенов- кметът на Пещера и д-р Пенев- председател на Общински съвет – Пещера се събраха на пл. “България” в центъра на града.
Тук бяха зам.-кметовете на Общината, Галя Стоянова- секретар на Община Пещера, шефът на РУ Пещера гл. инсп. Камен Радев, общественици, представители на политически сили, граждани и ученици.
По традиция първо се състоя церемония по издигането на националния флаг, което стори кметът Йордан Младенов.
В словото си по повод празника, Младенов каза : “…Трети март не е просто дата, сложила край на Руско-турската война. Тя е началото на българското Възкресение. Тя е и достойнството на един народ, получил свободата си не даром, а с цената на пролятата българска кръв. […] На този ден ние се прекланяме пред подвига на храбрите руски, украински, белоруски, финландски и румънски воини. Това е ден на нашата признателност към Русия, която докажа силата на братската солидарност. В този ден ние сме длъжни да си припомним, че българската свобода стана факт благодарение на настойчивата подкрепа на руската интелигенция и на западноевропейския интелектуален елит, на цялата международна общественост. […] На този ден многобройните тържества, празници, събори, панахиди, тържествени маршове се сливат в един грандиозен урок по история. Един велик урок по родолюбие, по национално достойнство и самочувствие.”
След тържествената част дойде ред на концерта на мажоретен състав “Перистера”, ВФ Шарения” и ТФ “Здравец” към ЦПЛР ОДК- Пещера. За своите съграждани и гостите на града, най-прочувствените и тематични песни събра в празничен хоровод народната певица Анелия Иванчева.
Vinkmag ad

Pz-topnews.bg

Прочети предишна

Община Царево отбеляза Националният празник 3 март

Прочети следваща

Община Карлово и ЕКОПАК стартират „Градска рециклиада“

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *