Петър Паунов, кмет на на община Батак: Да си роден в Батак не е само гордост, но и отговорност

Скъпи съграждани, общественици и гости на Батак,

Изминаха 144 години от бунтовната априлска пролет, когато камбаните заехтяха – „…долу оковите от Родината, искаме свободна и независима българска държава“.

След 500 години на робство и мрак, нашите деди тръгнаха на бой с кремъклийки пушки и черешови топчета срещу една империя, чиито владения се простираха на три континента.

Те бяха силни, смели и корави мъже, които не се поколебаха да жертват живота си пред олтара на свободата. Батак, Панагюрище, Копривщица и Стрелча, Брацигово и Клисураотдадоха хиляди жертви, за да я има свободна България!

Нека не забравяме, че за да градиш настоящето и мечтаеш да бъдещето, трябва да помниш и уважаваш миналото си.

Всяка пролет, ние потомците на априлци, отдаваме почит и се прекланяме пред подвига на героитемъченици за вяра, свобода и независимост.

Тази пролет е различна! Тази пролет е особена! Светът, България, Батак е изправен пред предизвикателството, чрез личната си отговорност да опази поколението на героитемъченици!

Скъпи съграждани,

На 16 май 2020 година, в 11.00 часа, с мълчалив поклон, в тишина и смирение, ще поднесем венци и цветя в църкватаСвета Неделяи по паметните места от Април 1876г.

На 17 май, чрез Божествена света литургия, ще отправим молитвите си към великомъчениците на Батак за прошка и благоденствие.

Пролетта на 2020г. ще остане в съзнанието на всички нас! Децата ни ще помнят различния и трогателен поклон! Ще осъзнаят подобре смисъла на думите, че да си роден в Батак не е само гордост, но и отговорност!

В тишината на мълчанието ще усетят повече от всякога, силата и мъдростта на думите, изказани от Трендафил Керелов:  „Чеда мои, свободата и правдата се раждат, чрез мъки и страдания. Смъртта за свободата на Отечеството е свято причастие. Няма страшна смърт, страшно е робството.“ И ще  разказват в бъднините си: „…долу шапките. Напреде ни е Батак…“ Батаксветинята българска!

Слава на безсмъртното дело на Априлци! Поклон, дълбок поклон пред вас героимъченици!

Нека Божията благодат осени всички ни, нашите семейства и близки!

Vinkmag ad

Pz-topnews.bg

Прочети предишна

В Батак почитат паметта на хилядите избити жители на града при потушаването на Априлското въстание

Прочети следваща

Потвърдени са два нови случая на COVID-19 в Пазарджик

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *