Божин Божинов, кмет на община Тополовград: Имаме пълната подкрепа на правителството и премиера при прилагането на мерките срещу коронавируса

Община Тополовград е една от общините, в които стриктно се следи за прилагането на противоепидемичните мерки срещу разпространението на коронавируса.  По този повод PZ-topnews разговаря с кмета на общината Божин Божинов .

Г-н Божинов, след обявеното извънредно положение в страната, общините прилагат стриктно противоепидемичните мерки. Как се спазват те в община Тополовград?

Божин Божинов: Изпълняваме стриктно всички заповеди, които сме получили от министъра на здравеопазването. Затворени са всички увеселителни и питейни заведения. Има стриктен контрол върху хранителните магазини – дали са сертифицирани, дали се почистват, как се спазва реда за пазаруване. Дезинфекцирани са паркове, градинки, автобусни спирки. 90% от служителите на общината са в отпуск, за да се ограничат контактите. Пазаруваме за самотните и възрастните хора, които нямат тази възможност. Разпространени са и информационни материали, относно мерките за превенция срещу коронавируса. Другото, което правим това са проверките на хората, които са в карантина. Поддържаме постоянна връзка с личните им лекари. Имаме доста хора, които са се завърнали от Великобритания и живеят на територията на общината. Служител от община Тополовград разговаря с тях постоянно по телефона за това как се чувстват, имат ли нужда от нещо. Изпращаме медицински сестри при по-възрастните хора, за да им измерят кръвното налягане. Предоставили сме им и телефони за връзка, ако имат нужда от храна или не се чувстват добре. Също така сме в непрекъсната връзка с кметовете на населените места. Правим обиколка със заместник-кметовете по селата, за да видим какви са проблемите или ако има някакъв пропуск да бъде отстранен.

Срещате ли подкрепа от страна на премиера и правителството?

Божин Божинов: От страна на правителството усещаме подкрепа и разбиране. Лично премиерът Борисов ми се обади, за да попита от какво имаме нужда. Предполагам, че той поддържа връзка и с други мои колеги. Искам специално да благодаря на премиера Борисов за загрижеността и за това, което правителството прави, за да ни окаже помощ. Надяваме се на финансови компенсации, тъй като към момента нямаме приходи, а разходите са доста. Започнахме кампания за раздаването на предпазни маски на населението. На територията на общината започна работи шивашки цех, който шие памучни маски. В процес сме на раздаването им – по 200-300 маски.

Вие сте една от общините, които въведоха вечерен час. Освен тази мярка какви още сте приложили, за да предотвратите разпространението на коронавируса?

Божин Божинов: Въведохме вечерен час за ученици е от 20.00 часа, за възрастни от 22.00 часа до 6.00 часа на другия ден. Мерките се спазват. Работим постоянно с РУ на полицията, поддържаме постоянна връзка. Предупреждаваме хората, които си позволяват да нарушат мерките. Имаме добра координация. Освен това провеждаме разговори с по-младите хора, за да се спазват мерките.

В тези трудни за страната ни моменти как се грижите за възрастните и социално слабите хора в общината?

Имаме нужда от финансова подкрепа и там. Здравните заведения на територията на общината се подготвят, за да посрещнат допълнително пациенти. В момента имаме 10 легла. Приемаме самотни хора, които са в невъзможност да се обслужват. Някои са настанени в болницата, и тук искам специално да благодаря на лекарите, които проявяват разбиране. Снабдяваме такива хора всеки ден с топла храна. Надяваме се от страна на държавата също да има някакъв вид финансови компенсации, защото ние сме малка община и не разполагаме с голям ресурс. Надяваме се също да преодолеем по-бързо тази ситуация и животът да се върне в нормалния си ритъм.

 

Vinkmag ad

Pz-topnews.bg

Прочети предишна

Разпоредено е извършване на проверка на предлаганите в търговската мрежа дезинфектанти, както и на други средства за защита

Прочети следваща

Гражданите, на които им предстои явяване пред ТЕЛК, по време на извънредното положение не следва да идват

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *