На 20 февруари 1986 г. в околоземна орбита е изведен централният модул на съветската космическа станция „Мир“.

„Мир“  е съветска (по-късно руска) орбитална станция. „Мир“ е първата дълговременно обитаема станция и първата от „второто поколение космически станции“, реализирана чрез редица свързани помежду си модули. Представлява сложен, многоцелеви научноизследователски комплекс.Изстреляна е на 20 февруари 1986 г. и приводнена на 23 март 2001 година в Тихия океан.

Централният модул на станцията е изведен в околоземна орбита на 20 февруари 1986 г. През следващите 10 години са изстреляни и скачени още шест модула.

От 1995 г. станцията започват да посещават и международни екипажи. От общо 15-те последвали експедиции, 14 са с участие на космонавти от Сирия, България, Афганистан, Франция (5 пъти), Япония, Великобритания, Словакия, Австрия и Германия (2 пъти).

В рамките на програмата „Мир-Шатъл“ се извършват 7 кратковременни експедиции от совалките „Атлантис“ и една от „Индевър“, като станцията „Мир“ е посетена от 34 астронавти.

Към края на 90-те на станцията започват да възникват множество проблеми с различни прибори и системи. Правителството на Русия взема решение да изведе от орбита и приводни станцията, позовавайки се на високите разходи за поддръжка. Някои смятат, че решението е взето под натиск от страна на правителството на САЩ в полза на Международната космическа станция. На 23 март 2001 година, след като е надхвърлила трикратно проектния си живот, станцията „Мир“ е приводнена в южната част на Тихия океан до островите Фиджи.

Общо на станцията са работили 104 космонавти от 12 страни.

Vinkmag ad

Pz-topnews.bg

Прочети предишна

С умерен североизточен вятър ще нахлува по-студен въздух

Прочети следваща

34 допълнителни места за продажба на маршрутни карти ще бъдат разкрити на основни ГКПП за началото на тол системата

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *