На 18 февруари 1564 година умира Микеланджело

На 18 февруари 1564 година в Рим умира Микеланджело ди Лудовико Буонароти Симони, известен още само като Микеланджело. Той е италиански ренесансов скулптор, художник, поет и архитект, представител на Флорентинската школа. Смятан е за един от тримата титани на Ренесансовото изкуство заедно с Леонардо да Винчи и Рафаело.

Творчеството на Микеланджело се отличава с патос и непрекъснато търсене на идеала за красота като отражение на идеалите на епохата за физическа и духовна мощ и трагизъм. То оказва силно влияние върху Тициан и венецианската живопис и се смята за основа на стила маниеризъм.

През 1546 година Микеланджело е назначен за главен архитект на продължителния строеж на римската базилика „Свети Петър“. Катедралата е построена според плана на Донато Браманте, но Микеланджело проектира нейния купол и екстериора на олтарния край на сградата. С напредването на строежа се появяват опасения, че той може да почине преди завършването на купола, но с изпълнението на опорния пръстен изпълнението му по неговия проект става неизбежно.

Последните живописни творби на Микеланджело са фреските в Капела Паолина точно до Сикстинската капела, завършени през 1550 г., когато той е 75-годишен. Те са Превращението на Павел и Разпъването на св. Петър.

Vinkmag ad

Pz-topnews.bg

Прочети предишна

Максималните температури ще са между 13° и 18°

Прочети следваща

Фонд „Земеделие“ преведе 4.5 млн. лв. по училищните схеми

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *