Стефан Якимов, председател на ОбС-Белово: Общинските съветници трябва да познават проблемите на хората и да работят за решаването им

За работата на Общинския съвет в Белово и за връзката му с избирателите, PZ-topnews разговаря с председателя на Общинският съвет в Белово Стефан Якимов.

Той е роден на 9 юни 1977 г. По образование е икономист, със специалност „Стопанско управление“. В периода 2007-2019 г. е регионален мениджър в голяма петролна компания. Заместник председател е на Общински съвет-Белово през периода 2015-2019г. От ноември 2019 г. е председател на Общински съвет-Белово.

Вие имахте възможността да отчетете работата на Общинския съвет в Белово през последния мандат. Какви са най-важните акценти от нея?

Стефан Якимов: Въпреки, че съм председател на ОбС – Белово от няколко месеца, имам опита като общински съветник и заместник-председател в предишния мандат и мога да отбележа, че предложенията, които са внесени за решение в ОбС, в 95% са направени от общинска администрация. Голяма част от проектите за решения, са внесени и от общинските съветници. Дори групата на ГЕРБ, която в началото на този период бе в опозиция, направи много предложения. Това показва активността и инициативността на моите колеги.

Вие правили ли сте предложения като съветник и заместник-председател?

Стефан Якимов: Да, и сега виждам резултатите от мои предложения, които са направени и приети. С удоволствие минавам покрай спортната площадка и футболното игрище в село Аканджиево, които и досега безупречно работят и там се провеждат спортни занимания.

Какво очаквате от своите колеги в сегашния мандат?

Стефан Якимов: Смятам, че общинските съветници трябва да бъдат по-активни и не трябва да неглижират участието си в постоянните комисии, тъй като, за по-голяма ефективност в работата на Общинския съвет е важна именно работата в постоянните комисии. Мога да отбележа също, че виждам ентусиазъм у общинските съветници и очаквам с течение на времето той да не угасне.

Каква е ролята на председателя на Общинския съвет, според Вас?

Стефан Якимов: Аз не съм административен началник на общинските съветници и не им правя атестации за работа в края на месеца. Аз съм един от тях, първи сред равните. Смятам, че трябва да насърчавам работата на общинските съветници в посоката, която е правилна, а тя е към реална връзка с беловци, защото съм се убедил, че участието на гражданите в местното самоуправление вече е задължително.

Вие сте избрани от жителите на община Белово. Как ще поддържате връзка с тях?

Стефан Якимов: Според мен атестат на едно добро управление това е как управляващите, в случая и Общинския съвет, успяват да поддържат връзката с гражданите. Гражданите на една община отдавна не са само наблюдатели на процесите, които стават в общината. Те искат да знаят, да предлагат, да участват във вземането на решенията и, който не се съобрази с това, дълго не може да управлява. Жителите във всеки един район от общината трябва да познават общинските си съветници, да ги търсят, да знаят къде да ги намерят. Най-важното е на гражданина да се даде възможност да знае какво се внася в ОбС, какво се внася в постоянните комисии, какво е мнението на общинските съветници. Гражданите искат да са информирани. Всеки общински съветник, всеки ръководител в администрацията трябва да работи така, както през дните предхождащи изборите. Гражданите трябва да усещат, че участват във вземането на решенията в този град, което води до чувство за отговорност и така се формира по-висок етап на гражданско общество.

Каква е ролята на опозицията в Общинския съвет, според Вас?

Стефан Якимов: За мен истинската опозиция трябва да бъде градивна. Много често, когато предложенията са градивни и аргументирани, те биват и приети. Опозицията  в настоящия мандат често изпада в ситуацията „опозиция на всяка цена“. Никоя от представителните групи в ОбС, не бива да си позволява да не приема някакво конструктивно решение, което е важно и е в интерес на гражданите, защото ще се компрометира. Аз като председател на Общинския съвет мога да поема ангажимента да не се задържат изкуствено предложения, които са на опозицията, но на този етап за съжаление няма внесени такива.

 

 

 

 

 

Vinkmag ad

Pz-topnews.bg

Прочети предишна

Окръжна прокуратура – Пазарджик се самосезира и разпореди проверка за замърсяване на реките Марица и Пишманка

Прочети следваща

Родители изпратиха отворено писмо в подкрепа на учителката от Пазарджик, наредила на деца да заплюят свой съученик

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *