Сунай Караасан: Обичам конете от дете, любовта им е чиста и безрезервна

За любовта към животните и по-специално към конете тежковози, PZ-topnews разговаря със Сунай Караасан от Пещера.

От кога датира интересът у вас към конете и какво ви кара да го поддържате?

Сунай Караасан: Интересът ми към конете датира отдавна, още от дете. Обичам конете и се грижа за тях. Навремето сме си изкарвали хляба с тях и интересът си остана. В момента имам общо над 1 000 животни – крави, а коне – само 8 жребеца.

Всички коне тежковози ли са и какви са техните възможности?

Сунай Караасан: Да, те имат големи възможности. Яки и издръжливи са, непретенциозни са. Не са като другите коне, които изискват много грижи. Лесни са за отглеждане, много са спокойни, не са сприхави.

Каква порода са вашите?

Сунай Караасан: Моите са различни породи – Френски перхерон, Канадски перхерон, имам американски тежковози, руски също, от различни породи. Те са само жребци, внесъл съм ги от чужбина. Имат си имена, паспорти, в които е описано родословието им. Даже на двама бащите им са от Америка, а на единия от Канада. Перхерон са обикновено сиви или черни на цвят, имат добра мускулатура и са известни със своята интелигентност и желание за работа.

Включвате ли ги в състезания?

Сунай Караасан: Да. Имам много спечелени състезания и турнири. През последните 10 години конете ми са били винаги на първо място. Най-голямата тежест, която са успели да изтеглят конете тежковози е около 4 тона.

Какви други животни отглеждате?

Сунай Караасан: Крави имам различни породи. В България почти няма такива. За мляко от швейцарските породи отглеждаме тяхното кафяво говедо, симентал и френската монбелиард. Реализираме продукцията си само на българския пазар. Гордеем се продукцията си и нейното качество. От породите за месо най-лесна за отглеждане е шароле, а също и абърдин, която е шотландска порода.

Животновъдството е отрасъл, който не е предпочитан от младите хора. Има ли бъдеще той, според Вас?

Сунай Караасан: Това е много труден отрасъл, в който всеки ден трябва да се полагат грижи за животните, няма почивен ден. Особено кравите за мляко, а също и при месодайните породи. Много пъти се налага да помагаме на животните при раждане, а също и на малките теленца да се хранят. Все по-малко са хората, които се занимават с животновъдство. Дори субсидиите не ги карат да започнат работа като животновъди, особено младите хора.

Кое е любимото ви животно?

Сунай Караасан: Имам един любим кон, той се казва Гопал. Животните се привързват много към стопаните си, любовта им е чиста и безрезервна.

Vinkmag ad

Pz-topnews.bg

Прочети предишна

Мъж е със счупен глезен при катастрофа на пътя Пазарджик-Бошуля

Прочети следваща

Ремонтите на пътища в областта през 2020: Панагюрище-Пазарджик-Батак-Доспат, Велинград-Сърница, Пазарджик-Пловдив

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *