Румен Радев: За мен е част, че първият български град, в който гостувам през новата 2020 година е Белово

Президентът Румен Радев бе официален гост на тържествата по повод 142 години от освобождението на Белово и Беловския край и празника на града. В поздравителното си слово към жителите на Белово той каза, че тук си дават среща три от най хубавите български планини.

„Природата е животворна и зарежда с енергия за добри и успешни дела, а историята ни изпълва с гордост и национално самочувствие. Барон Хиршовата железница превърна Белово в средище на динамичен и богат живот, а докосването до Европа вдъхна самочувствие на беловци и те решиха да не чакат някой друг да им подари свободата. На тази благодатна почва работи Тодор Каблешков, която плени умовете и сърцата на беловци за революционната идея, за една нова и свободна България. Днешният празник е отдаване на почит към поколенията беловски будители, към борците за свобода, отдали с храброст и достойнство живота си в Априлското въстание и Руско-турската освободителна война. Днес отдаваме почит и към руските воини, донесли преди 100 години дълго чаканата свобода на върха на своите щикове.

Искрено ви поздравявам за усърдието, с което преди по-малко от година обществеността на Белово успя да събере и изложи вдъхновените дела на своите предци, откривайки Градски исторически музей. Вярвам, че това родолюбиво огнище ще осветява пътя на бъдните поколения, защото именно родовата и националната памет са здравите устои, на които се крепят напредъкът и просперитетът на българския народ. В днешния празник пожелавам на всички вас здраве, много енергия воля и висок дух ,за да е успешен делникът и, за да градим заедно по-добро бъдеще, за да остават децата ни тук и да се гордеят с всички нас“, каза още в поздравителното си слово президентът Радев.

Pz-topnews.bg

Прочети предишна

Президентът Румен Радев в Белово: Очаквам ефективност и разрешаване на кризата в полза на гражданите на Перник

Прочети следваща

Инж. Костадин Варев: Беловци са наследници на достойни предци

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *