12 януари – Света Татяна

На 12 януари църквата почита Света мъченица Татяна Римска. Тя произхождала от богат и знатен римски род. Баща й е бил дългогодишен префект на Рим и цялото семейство приело, дълго преди да се роди тя, християнството. Татяна била добра, богобоязлива и смирена девойка, която се обрекла на целомъдрие и праведен живот.
След смъртта на Хелиогабал,  свиреп към християните римски император, на трона застанал братовчед му Александър Север. Той бил безразличен към религиите и имал различни идоли в дома си, между които дори и християнски. Гоненията спрели и се възцарило спокойствие в Рим.

Един ден обаче Александър привикал Татяна да принесе жертва пред идола на Аполон. Тя категорично отказала, но не само това – заради горещата й молитва статуята в залата се срутила.

Това разгневило императора и я затворил. След всяко зверско мъчение, на което я подложил, тя се явявала невредима на следващия ден. Това още повече го ожесточавало и накрая я хвърлил на лъвовете, които се смирили и не я докоснали. Накрая, безпомощен пред силата на вярата й, той я обезглавил, нея и баща й.

Pz-topnews.bg

Прочети предишна

Преди обяд на много места в Южна България ще продължи да превалява дъжд, в планините – сняг

Прочети следваща

Приключи техническата и финансова оценка на 13 проекта по подмярка 8.4

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *