Георги Връбчев: Между професията на юриста и свободата на твореца няма противоречие

PZ-topnews разговаря с Георги Връбчев, нотариус от Пещера и творец – автор на поезия и проза.

Г-н Връбчев, как един юрист съчетава професията си с писането на поезия и проза?

Георги Връбчев: Като време ги съчетавам трудно, тъй като професията ми е достатъчно сериозна и трябва да обърна първо внимание на нея, но между двете има много близки неща. Това са дейности обърнати към хората. В професията ми има и елемент на творчество. Може би най-важната връзка е, че и двете са свързани с мисловна дейност, и двете са интелектуални занимания. Не виждам противоречие между строгостта на юридическата професия и свободата на словото в творчеството. Съчетавам ги добре, единственият проблем е времето.

Кога ви посещава „музата“, тъй като казахте, че нямате много време за писане?

Георги Връбчев:  Нямам време за самото изписване на текста, попълването и завършването на идеите. Предполагам, че това е така при всеки творец. Аз имам един постоянен поток на мисли, свързани с различните неща, които пиша. Не е като в професията, да работя само по определени неща. В творчеството през определено време мисля за едно от нещата, които пиша, после ми хрумва друго, нещата вървят паралелно. Телефонът ми е пълен с бележки, имам специален шкаф в кантората, пълен с разни листчета. Това са идеи, които буквално си чакат реда, за да бъдат реализирани.

Какъв е тематичният обхват на вашето творчество?

Георги Връбчев:  Пиша това, което ми е интересно. Нямам тематично профилиране на творчеството. Сега в момента пиша нещо, което няма нищо общо с това, което съм писал до сега. Съвсем различно е като настроение.

Повече проза или повече поезия пишете?

Георги Връбчев:  Първо беше поезията, но прозата започна да я измества. Вмъквам някои по-поетични неща, но само в описанията. Доста време не бях писал поезия, но от миналата година започнах отново.

Смятате ли, че човек изразява по-добре мислите си и себе си, чрез творчеството или чрез общуването с хората?

Георги Връбчев:  По-структурирано изразявам мнението си като го напиша. От друга страна на ден общувам с десетки, а понякога и със стотици хора. Така, че ми се налага и двете форми на общуване да ги поддържам на ниво.

Имате ли си любима творба – ваша и от някой друг автор?

Георги Връбчев:  Имам един неиздаден роман  – „Рамо до рамо“,   и книгата ми „Някъде… там …някъде“.  Обичам „Богат беден“, на Ъруин Шоу, харесвам Стивън Кинг. През последните години забелязвам, че се стабилизира българската литература. Има промяна в положителна посока. Хората четат не само през телефоните си, но четат и книги.

Вашата любима мисъл или сентенция?

Георги Връбчев: Имам любим цитат от Стивън Кинг „Честта е невидимата кост, който държи главата изправена“. Като мотивация харесвам сентенцията, че няма път назад.  Колкото пъти съм се връщал назад е било грешка. Миналото не може да се върне, човек може само да му се наслаждава само, ако е хубаво, разбира се.

Какво си пожелавате за тази година – в личен и творчески план?

Георги Връбчев:  Първо искам аз и близките ми да сме здрави, защото това е най-важно. Освен това желанието ми е да няма стресове, напрежение. В творческа насока се надявам поне едно от планираните две неща да издам през тази година.

Vinkmag ad

Pz-topnews.bg

Прочети предишна

Окръжен съд-Пазарджик заседава по делото срещу трима обвиняеми за въоръжен грабеж

Прочети следваща

Животновъдите разсрочват кредитите си до 10 януари 2020 г.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *