Йорданка Василева, уредник в ИМ-Брацигово: В музея се съхраняват ценни експонати, свързани с Априлското въстание

Г-жо Василева, кои са най-интересните експонати, съхранявани в Исторически музей-Брацигово?

В Исторически музей-Брацигово се съхранява сабята-бастун на поп Сокол, която е оригинална. Той никога не се е разделял с нея. Освен това посетителите могат да видят и пищова, който Васил Петлешков като секретар на революционния комитет е използвал по време на Априлското въстание. В центъра на Историческия музей се намира и оригиналното черешово топче, което е участвало при отбраната на Брацигово по време на Априлското въстание. Черешовата артилерия се е състояла от 6 черешови и брястови топчета. Не на последно място, посетителите могат да видят оригиналното знаме на Брациговския въстанически пункт, което е ушито от учителката Ана Гиздова. За ушиването му е помагала и Мария Шаранкова-Петлешкова, която е втората съпруга на Васил Петлешков.

Разкажете ни за Васил Петлешков, който е една от емблематичните исторически личности за Брацигово?

Васил Петлешков е роден на 14 януари 1845 година в семейството на Екатерина и Найден Велчеви. Когато Васил е само на 5 годинки, неговият баща – Найден, се разболява много тежко и умира. Майка му, малко по-късно, се омъжва за брациговския чорбаджия Ангел Петлешков, който го приема много добре и, когато тръгва на училище го записват под името Васил Ангелов Петлешков. Той с това има влиза в историята на България като национален герой. Първоначалното си образование получава в Брацигово, а през 1873 година заминава за Цариград, където завършва 100-дневни курсове за аптекар. Аптекарските везни, които е използвал се съхранявал в родната му къща – Велчевата, заедно с стъклениците, които е използвал.

Друга знакова фигура за Брацигово е поп Сокол?

Никола Троянов, известен още като поп Сокол, е роден в Брацигово през 1824 година. Завършва първоначалното си образование в Брацигово. По-късно учи в Кричимския манастир „Свети Врач“, а след това става и свещенослужител в брациговската църква. Ръкоположен е за свещеник през 1849 година. Името си получава, заради своята бързина и точност. През 1868 година, когато Васил Левски идва в Брацигово, той най-напред се свързва с поп Сокол, който събира брациговските революционери и провеждат тайно събрание. На 22 февруари 1876 г. в града под ръководството на Георги Бенковски се основава местен революционен комитет. Поп Сокол става председател на местния революционен комитет. След потушаването на Априлското въстание в Брацигово той е заловен и подложен на жестоки изтезания в Пловдивския затвор, където почива.

В Брацигово се намира и църквата с най-високата камбанария на Балканите?

Да. Cтpoитeлcтвoтo нa xpaм „Cвeти Йoaн Πpeдтeчa“ зaпoчвa пpeз 1832 гoдинa, нo тoй e зaвъpшeн пpeз 1833 гoдинa oт нaй-дoбpитe бpaцигoвcĸи мaйcтopи нaчeлo c Aтaнac (Hace) Гъpнeтo. Оcвeн зa външнaтa и вътpeшнaтa фacaдa Hace Гъpнeтo ce e пoгpижил и зa aĸycтиĸaтa нa цъpĸвaтa ĸaтo вгpaждa пpaзни глинeни гъpнeтa в cтeнитe. Oт тaм идвa и пpяĸopът мy. Иĸoнocтacът в цъpĸвaтa и влaдишĸия тpoн ca изpaбoтeни oт мaйcтopи нa Tpeвнeнcĸaтa дъpвopeзбapcĸa шĸoлa. Kaмбaнapиятa нa цъpĸвaтa в Бpaцигoвo e пocтpoeнa oт мaйcтop Ивaн Дpaгoв пpeз 1884 – 1886 гoдинa. Kyлaтa билa зaмиcлeнa пo-ниcĸa, нo пo вpeмe нa cтpoeжa тoй пpoмeнил пpoeĸтa и я издигнaл пo-виcoĸa. Bиcoчинaтa и oт ocнoвaтa дo въpxa e 38 apшинa, ĸoeтo щe peчe 28 м 61 cм. Tя e нaй-виcoĸaтa oтдeлнa ĸaмбaнapия нa Бaлĸaнcĸия пoлyocтpoв и e нa чeтиpи eтaжa.

 

Pz-topnews.bg

Прочети предишна

Мая Манолова ще се срещне с граждани на Пазарджик

Прочети следваща

Откриват годишната изложба на художниците от клуб “Петър Стайков” в Пещера

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *