Георги Киев, ТД “Купена”-Пещера: Имаме прекрасни природни условия за развитието на туризма

Г-н Киев, Туристическо дружество „Купена“ в Пещера от години се грижи за пещерата „Снежанка“, лесно ли туристите стигат до нея?

Георги Киев: Пещерата Снежанка е открита през януари 1961 година, а е пусната в експлоатация през юни 1968 година. От тогава Туристически дружество „Купена“ се грижи за нея и я поддържа. Гледаме районът около нея да бъде облагороден. За това се грижим за пътя до пещерата, за маркировката. До „Снежанка“ не може да се стигне с автомобил, а само пеша, като са необходими около 20 минути. Това не е много път, наричаме го 1000-та крачки на здравето. Постарали сме се преходът да е приятен.

Всички зали ли са отворени за посещение и пристигнаха ли прилепите в пещерата?

Георги Киев: В самата пещера се грижим за опазването на формите в нея, осигурено е енергоспестяващо осветление, което е бяло, а също съветваме туристите да носят със себе си задължително връхна дреха, защото температурата вътре е постоянна – около 7-8 градуса. За посещение са отворени всички зали – Залата на виметата, Голямата зала, Залата на срутищата, Вълшебната зала, Залата на брадите и Музикалната зала. В пещерата има и колония от прилепи, които идват в края на октомври или през ноември. През тази година закъсняха, заради топлото време. През миналата година бяха около 400. Когато зимуват в пещерата забраняваме снимането с фотоапарати със светкавица, за да не нарушаваме тяхната хибернация.

Кое е любимото място за фотосесии на туристите?

Георги Киев: Това е цялата пещера „Снежанка“. Едно от местата е Голямата зала, която е дълга 40 метра, широка е 30 метра и висока над 10 метра. Там има и достатъчно място за снимки. Най-много снимки се правят пред фигурата на папагала, в централната част, където е замъкът, в Залата на виметата и във Вълшебната зала. Тя е малка, но много кокетна, там са арфите, които издават звук при почукване и там се правят може би най-много снимки.

Кога може да бъде посетена пещерата?

Георги Киев: Работим целогодишно, без почивни дни. Първото влизане е в 10.15 часа, а последната група влиза в 15.15 часа през зимата. През лятото последната група влиза м 17.15 часа. Групите посещават пещерата през час и 15 минути. Имаме хубава традиция да отбелязваме всяка година в първата събота на януари поредната годишнина от откриването на пещера „Снежанка“. Идват туристи от цялата страна, обменят идеи и маршрути, обсъждаме нови места, които могат да се посетят.

Готови ли сте за зимния ски сезон на Свети Константин?

Георги Киев: През тази година на Свети Константин ще работят и двете писти – детската и голямата. Готови сме за зимния сезон, пистите са почистени и обработени. Чакаме сняг. Техниката за почистването на снега също работи. Имаме ски-училище, в което се включват желаещите деца. В учебния център на туристическото дружество сме осигурили необходимото оборудване.

Какво може да се подобри в състоянието на туристическите обекти, които коментирахме?

Георги Киев: В района местните маршрути са популярни. Имаме още малко работа по опресняването на маркировката. През миналия месец довършихме от Свети Константин до параклиса „Свети Георги“ над Батак. Много е хубава маркировката и всеки, който дойде да почива на Свети Константин може да разгледа схемата на центъра и да се запознае с маршрутите, а също и с това за колко време може да ги измине. Може да се използват и велосипеди по тези маршрути. Имаме стена за спортно катерене точно до ски-влековете, до чайната. Там обучаваме желаещите, а също имаме колоклуб към туристическото дружество. Правим триатлон „Баташки Снежник“. Отива се пеша до върха, от там с велосипедите до село Нова махала и до пещерата „Снежанка“. След това се прибираме в Пещера. Районът е подходящ за такъв вид туризъм. Не навсякъде в страната има такива прекрасни условия за развитието на туризма, такова съчетание на планини и пещери, каквото имаме тук в Пещера.

Pz-topnews.bg

Прочети предишна

Възстановяват паважната настилка по улица „Иля Еренбург” във Велинград

Прочети следваща

С умерен източен вятър ще нахлува по-студен въздух

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *