Инфлацията стана двуцифрена, най-голямо увеличение има при хранителните продукти

Инфлацията у нас през февруари стана двуцифрена. Това показват данните на Националния статистически институт. Спрямо втория месец на 2021 г. цените у нас са нараснали с 10%.

За последно индексът на потребителските цени у нас е бил с двуцифрено изражение е през октомври 2008 г., когато статистиката е отчела 10.9% годишно поскъпване.

Спрямо януари тази година инфлацията през февруари е 1.4%.

През февруари 2022 г. спрямо предходния месец цените на стоките и услугите в

  • потребителските групи са се променили, както следва:
  • хранителни продукти и безалкохолни напитки – увеличение с 3.3%;
  • алкохолни напитки и тютюневи изделия – увеличение с 0.3%;
  • облекло и обувки – намаление с 1.0%;
  • жилища, вода, електроенергия, газ и други горива – намаление с 0.4%;
  • жилищно обзавеждане, домакински уреди и принадлежности и обичайно поддържане
  • на дома – увеличение с 1.3%;
  • здравеопазване – увеличение с 0.3%;
  • транспорт – увеличение с 1.7%;
  • съобщения – увеличение с 1.1%;
  • развлечения и култура – намаление с 1.0%;
  • образование – увеличение с 0.2%;
  • ресторанти и хотели – увеличение с 1.9%;
  • разнообразни стоки и услуги – увеличение с 1.1%.

През февруари 2022 г. са се увеличили цените на следните хранителни продукти: ориз – с 2.5%, брашно – с 4.2%, хляб – с 1.1%, макаронени изделия – с 1.3%, месо от едър рогат добитък – с 2.3%, свинско месо – с 1.4%, месо от домашни птици – с 4.1%, малотрайни и трайни колбаси – съответно с 2.5 и 1.6%, риба – с 0.9%, пълномаслено и нискомаслено прясно мляко – съответно с 3.1 и 2.9%, кисело мляко – с 0.9%, сирене – с 1.6%, кашкавал – с 1.1%, извара – с 2.0%, яйца – с 0.8%, млечни масла – с 4.0%, маргарин – с 4.5%, олио – с 1.0%, ябълки – с 5.2%, цитрусови и южни плодове – с 2.4%, домати – с 27.4%, краставици – със 17.4%, зеле – с 14.3%, пипер – с 23.3%, зрял лук и чесън – съответно с 1.4 и 2.2%, зелен лук и праз – с 4.9%, кореноплодни зеленчуци (моркови и червено цвекло) – с 1.4%, листни зеленчуци – с 4.1%, маслини – с 5.1%, гъби – с 2.2%, зрял боб – с 1.6%, захар – с 1.9%, оцет – с 1.6%, сол – с 2.1%, кафе – с 6.7%, чай – с 1.5%, минерална вода – с 3.1%, газирани напитки – с 2.2%, ракии – с 1.7%, вина – с 2.3%, бира – с 0.6%, и други.

Vinkmag ad

Pz-topnews.bg

Прочети предишна

НАП проверява големите производители на олио

Прочети следваща

Под 100 долара за барел петрол

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *