Със 191 гласа “за” депутатите приеха на първо четене механизма за разследване на главния прокурор

След три часа дебати, депутатите гласуваха промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), част от механизма за разследване на главния прокурор.

Законопроектът, внесен от служебния кабинет, получи 191 гласа “за”, нито един против и 33 гласа “въздържал се”. Така гласуваха депутатите от “Възраждане”, тъй като имаха свой законопроект.

Той обаче не срещна подкрепа от страна на народните представители. С 68 гласа “за”, шест “против” и 149 “въздържал се” депутатите отхвърлиха законопроекта на “Възраждане”, който също предвиждаше механизъм за разследване на главния прокурор.

Дебатът беше фокусиран основно около законопроекта на правителството за механизма за контрол на главния прокурор. Около 50 висши магистрати казват: “Този закон не става”, а ние имаме мнението на министър Зарков и неговия заместник, каза Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС. Ще го подкрепим, защото този казус трябва да бъде доведен докрай, посочи депутатът от ГЕРБ-СДС. Той призова, след приемането му, законопроектът да бъде изпратен на Конституционния съд (КС) за проверка. “Нека да отиде в КС, ако г-н Зарков излезе прав и се окаже, че той е по-прав от цялата съдебна система, той заслужава да стане президент или най-малкото министър-председател на България”, коментира Чолаков.

В отговор служебният министър на правосъдието Крум Зарков заяви, че няма, не е имало и никога няма да има разсъждения по такъв тип закони, за които да не се поставят въпроси по конституционната съобразност. Каквото и да се случи, ние имаме нужда от този закон и от този механизъм, посочи министърът. Въпросът, който остава, е има ли воля да свършим работата, аз мисля, че има този път, заяви той.

Депутатите продължиха работата си с промените в Закона за съдебната власт, които са свързани с механизма за разследване на главния прокурор.

Промените в двата закона – НПК и Съдебната власт, свързани с механизма за разследване на главния прокурор, бяха включени в дневния ред на Народното събрание по предложение на председателят Росен Желязков след председателски съвет.

 

В какво се състои механизмът за разследване на главния прокурор?

 

С предложения от Министерския съвет закон се регламентира ефективен механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор и неговите заместници.

Дава се възможност наказателен съдия от Върховния касационен съд с ранг на върховен съдия да ръководи разследване срещу главния прокурор или негов заместник, когато има основание за това, да се намалят необходимите гласове във Висшия съдебен съвет за сваляне от власт на главния прокурор от 17 на 13 гласа.

Въвежда се и съдебен контрол при отказ за образуване на досъдебно производство.

Vinkmag ad

Pz-topnews.bg

Прочети предишна

В Пещера бяха отбелязани 200 години от рождението на Осман Нури Ефенди

Прочети следваща

Детските градини в Пещера и Радилово, получиха комплекти играчки по случай Деня на детето

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *