Скандал в Пазарджик: ПП прецака брутално ДБ в листите, хората ще гласуват с отвращение

Ден преди старта на предизборната кампания в Пазарджик назрява напрежение в коалицията “Продължаваме промяната – Демократична България”.

След подредбата на общата им депутатска листа в 13-и многомандатен избирателен район хората на Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов се чувстват предадени. Очертава се изострена вътрешна битка в самата коалиция с разнопосочни послания в името на преференциалния глас, предаде БНР.

Кандидатдепутатската листа на коалицията “ПП – ДБ” в Пазарджик буквално срина енергията на “Да, България” и ДСБ.

Заявките на местното ПП, че първите две места ще са за тях, надмина и най-лошите прогнози за представителството на местната демократична общност. От 16-те позиции в кандидатдепутатска листа човекът на Христо Иванов – Николай Янев, е подреден на фаталното 13-о място, а представителят на ген. Атанас Атанасов – Иван Хрисин, получи последното 16-о място.

Втората голяма изненада за демократите е третото място, което отвоюва “Зеленото движение”. То се падна на планинския водач Васил Тодев, който на предишните избори директно се противопостави на Антоанета Цонева като водач на “Демократична България” в Пазарджик и открито заяви в социалните мрежи, че се отказва от тях.

Поставянето му на третото място е почти като обявяване на война срещу местните демократични структури и знак, че мачът между ПП и Зелените е бил предварително уговорен, още преди сформирането на коалицията.

Кандидат-депутатът от “Зеленото движение” Васил Тодев каза: “Такова е било предложението на Зелените. То е било прието и подкрепено. “Зелено движение” е част от ДБ”.

От “Да, България” са на друго мнение. Лидерът в Пазарджик Николай Янев заяви:

“В рамките на ДБ не мога да кажа, че Зелените участват много активно. Не виждам обективна причина, поради която са получили третото място в Пазарджик”.

Субективното предположение на местните демократи е, че Зелените в “Демократична България” са работили за “Продължаваме промяната” още на предишните избори:

“Не мога да го скрия. Надявах се на по-голямо доверие”.

Другата изненада е четвъртото място – на журналиста Петя Ставрева.

“Тя е част от “Новото време”, което издигна кмета на Пазарджик. ПП да си носят кръста. Аз отговарям за ДБ”.

От “Продължаваме промяната” не смятат да се обясняват, тъй като са напълно удовлетворени от подредбата на депутатската листа. Досегашните депутати Ивайло Шотев като водач и подвластникът му Петър Кулински отново запазват първите две позиции.

Що се отнася до подозренията, че Зелените отдавна са се договорили с Промяната – още на предишните избори, Петър Кулински коментира така:

“Ние сме работили целенасочено, за да постигнем един добър резултат на предходните кампании. Извън коалиционните ни партньори ВОЛТ и Средна европейска класа не е имало други формации, които са се включили в нашите кампании.

Защо един кандидат от “Зелено движение” е на трето място, а не кандидат от ДБ или ДСБ, трябва да попитате ръководствата на трите партии. Нямаме отношение към разпределението на местата вътре коалиционно в ДБО”.

А по повод кандидатурата на Петя Ставрева: 

“Обединени земеделци” са коалиционен партньор на национално ниво. Подкрепят обединението на ПП и ДБ. Техният председател е от област Пазарджик и е нормално да намери място в листите. Вече сме се стиковали. Амбицирани сме да спечелим първото място”.

Репликата на Николай Янев от “Да, България”:

“Пожелавам им успех. Дано да удържат това, за което претендират пред избирателите, въпреки че силно ме съмнява”.

Култовата фраза на Иван Костов преди години – “Гласувах с отвращение”, е на път да се повтори.

Картината в Пазарджик е част от илюстрацията, която се случва в страната.

“Не мога да кажа, че много се обичаме, но няма да бойкотираме кампанията. Аз лично ще водя преференциална кампания”.

Очертава се силна вътрешнопреференциална битка.

Това, което може да се каже в аванс е, че демократичните структури в Пазарджик няма да допуснат същата ситуация да се повтори и на местните избори. Николай Янев обясни:

“Ние имаме кандидат за кмет за местните избори. Ако не я подкрепят, ще се явяваме самостоятелно”.

Другото предизвикателство е в левия партиен сектор, но то е по-скоро за левите избиратели, които вече са пред дилемата на кои от своите да заложат.

 

Източник: Блиц

Vinkmag ad

Pz-topnews.bg

Прочети предишна

Карлово чества националния празник Трети март

Прочети следваща

Коалиция ГЕРБ-СДС в 13 МИР Пазарджик даде начало на предизборната си кампания

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *