
Годишната инфлация в България продължава – тенденция, започнала преди шест месеца. През март средното поскъпване на кошницата от стоки и услуги, измервана от националната статистика, достига 14% – най-бавният темп от пролетта на миналата година.
Охлаждането до голяма степен се дължи на по-високата база за сравнение, тъй като в началото на миналата година инфлацията тепърва набираше скорост. Пикът ѝ пък беше през септември, когато тя удари близо 25-годишен връх.
Въпреки успокояването на цените те остават значително по-високи спрямо миналата година и спрямо целта на повечето централни банки за „здравословна“ инфлация от около 2%. Забавянето е в синхрон с прогнозите на международните институции и на Българската народна банка (БНБ), които очакват инфлацията да падне до едноцифрени стойности до края на годината.
Официалните данни показват, че за пореден месец най-същественото поскъпване продължава да е при хранителните продукти – нещо типично за последната година. С над 35% поскъпват млякото и млечните продукти, захарта – с 29%, с близо 25% месото и с около 15% рибата и хляба. Зеленчуците поскъпват с 19%, а плодовете – с 6%.
