В Пещера бяха отбелязани 200 години от рождението на Осман Нури Ефенди

В Пещера бяха отбелязани 200 години от рождението на видния пещерски гражданин Осман Нури Ефенди. В церемонията взеха участие кметът на община Пещера Йордан Младенов, неговите заместници Елена Рядкова и Гълъбина Карамитрева, д-р Николай Пенев- председател на Общински съвет Пещера, представители на политически партии, мюсюлманското настоятелство, общественици и граждани.
За извисените човешки и морални качества на личността Осман Ефенди припомни Гълъбина Карамитрева.
В словото тя каза :”Хуманизмът на Осман Нури се проявява тогава, когато трябва да избира на чия страна да бъде – на тези, които искат да подложат на безчинства българите в Пещера или да запази мира и добрите отношения между българи и турци. Срещу една от най-черните фигури в българската история – Ахмед ага Барутанлията, се изправя крехката фигура на Осман Ефенди, смело заявил: ” Ще влезете в Пещера само през трупа ми! Огън тук няма да внасяте!”. Така българската махала била спасена от клане подобно на Баташкото. Голяма е заслугата на Осман Ефенди за спасяването на около 700 жени, деца и старци от Батак, останали живи след въстанието и укриващи се гладни, голи и боси в гората.”
“Човек остава в съзнанието, в спомените, в историята с това, което е направил. С жизнения си път. Такъв човек е спасителя на град Пещера.”, каза д-Пенев пред присъстващите. “На това паметно дърво има 391 фамилии. Една голяма част от тях нямаше да ги има, ако Осман Ефенди не се беше изправил само със смелостта си. Вярвам, че човек живее и след смъртта в съзнанието, спомените и разказите на хората. Заклевам ви, разказвайте това, което се е случило преди 147 години на 6 май по нов стил. Пазете спомена за този велик пещерец!”, допълни д-р Пенев.
С падане на колене и едноминутно мълчание присъстващите почетоха паметта на Осман Ефенди и засвидетелстваха уважението си с цветя пред паметната му плоча. Пред паметното му дело се поклониха Йордан Младенов, д-р Н. Пенев, председателите на ДПС и БСП, представители на ПП ГЕРБ-СДС, ВМРО, ПП Възраждане, ПП Продължаваме промяната, мюсюлманското настоятелство, граждани.
Vinkmag ad

Pz-topnews.bg

Прочети предишна

Мария Габриел потвърди: Имам подкрепата на ДПС и ИТН – започваме да обсъждаме имената в кабинета

Прочети следваща

Със 191 гласа “за” депутатите приеха на първо четене механизма за разследване на главния прокурор

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *